Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit kell tudni a bimbókiemelőről és a bimbóvédőről?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 22. | Frissítve: 2018. július 12.

Forrás: lll.hu/babaszoba.hu

Van különbség a kettő között? Mire használhatjuk és miben segíthet, esetleg árthat a szoptatás során?

Mit kell tudni a bimbókiemelőről és a bimbóvédőről?

Ahhoz, hogy a kisbaba hatékonyan tudjon szopni, az egész mellbimbót a szájába kell vennie, annyira mélyen, hogy a szájürege hátsó részébe érjen. Ha lapos vagy befelé forduló mellbimbód van, akkor ez a babának nehézséget okozhat.
Könnyen eldöntheted, hogy befelé forduló mellbimbód van-e: a mellbimbód tövétől kb. 2,5 cm-re finoman préseld össze a bimbóudvart. Ha a mellbimbód kiemelkedik, akkor nem befelé forduló ha azonban behúzódik, akkor valóban befelé forduló mellbimbóról beszélünk.
Ebben az esetben segíthet a bimbókiemelő, amely állandó nyomást gyakorol a bimbóudvarra, hogy a bimbó kiemelkedjék.
A bimbókiemelő egy műanyagból készült kagyló, amelyet a melltartóban kell hordani. Bimbókiemelő használatánál ajánlatos egy számmal nagyobb melltartót viselni azért, hogy ne nyomódjanak meg a tejcsatornák, mert ez mellgyulladáshoz vezethet.
Ha már megszületett a baba, akkor szoptatások között érdemes viselni, de sokan azt tanácsolják, már a terhesség harmadik trimeszterében is érdemes megkezdeni a viselését. A bimbókiemelőt naponta ki kell mosni. A bimbókiemelő nem azonos a bimbóvédővel. A bimbóvédő szilikonból készül és leginkább egy cumihoz hasonlít abban a tekintetben, hogy a mellbimbóra feltéve ezen keresztül szopik a baba.
A bimbóvédő használatát szoptatási szakemberek nem ajánlják, mert helytelen szopási technikát eredményez, cumizavarhoz vezet, rontja a szopás hatékonyságát, aminek az lesz a következménye, hogy a baba nem jut elegendő tejhez, így kevesebb tej termelődik, majd elapadhat. Használata tejcsatorna-elzáródáshoz, mellgyulladáshoz vezethet. Ha a szoptatás fájdalmas, a bimbóvédő használata helyett inkább a helyes mellrehelyezést ajánlják.
Ha mindenképpen ragaszkodsz a bimbóvédőhöz, akkor olyat válassz, ami pillangó alakú, hogy a baba orra a melledhez érhessen.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák