Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mit igyon a baba?

Szerző: Balányi Klári

2011. augusztus 6. | Frissítve: 2016. augusztus 2.

Forrás: Kismama magazin

Vízzel, gyümölcslével és teával kínálhatjuk a kisebb és nagyobb gyerkőcöket. Körképünkből kiderül, hogy kinek mikor melyik a legmegfelelőbb.

Szaktanácsadó: dr. Veres Gábor gyerekorvos

Vizet - újszülöttkortól?

Az igény szerint szoptatott csecsemőnek hat hónapos koráig semmilyen kiegészítő folyadékra, tehát vízre sincs szüksége. Féléves kor előtt a még tápszert vagy tápszert és anyatejet is kapó csecsemőnek se adjunk más folyadékot anélkül, hogy kikértük volna gyerekorvos vagy védőnő véleményét.
Tápszerkészítéshez csíramentes, tehát felforralt és lehűtött, ásványi anyagokban szegény, nitrát- és nitritmentes vizet használjunk. Vezetékes vizünk minősége bizonyos határértékek között változó, egyes ásványi anyagok felső határértéke esetenként meghaladja a csecsemők számára javasoltat. A csapunkból folyó vizet a régi vezetékekből kioldódó nehézfémek is szennyezhetik.
Forralással elpusztítjuk a vízben lévő esetleges baktériumokat, ám a nehézfémsókat, nitrátot, nitritet, klórt nem tudjuk eltávolítani a vízből. Nitrátos vizű vagy fúrt kutas településeken csak palackos (zacskós) vizet, babavizet vagy ásványvizet használjunk.

A víz a legideálisabb szomjoltó

A szénsavmentes ásványvizek közül azokat válasszuk, amelyeknek összes ásványianyag-tartalma literenként legfeljebb 500-700 milligramm, ezen belül a nátrium legfeljebb 20, a nitráttartalom legfeljebb 50 milligramm lehet literenként, nitritet pedig egyáltalán nem, illetve csak nyomokban tartalmazhat. Forralás nélkül csak az adható, amelyiken ezt feltüntették.
A babavíz kényelmes megoldás, ha nincs lehetőségünk forralni, hűteni, például vendégségben, kirándulásnál, nyaraláskor. Egyúttal az ideális összetételben is biztosak lehetünk. Ez ugyanis olyan speciális ivóvíz, amelyből eltávolították a nehézfémeket, vegyi anyagokat, ásványi anyagokat, nitrátot, nitritet és baktériumokat, majd a csecsemő számára szükséges mennyiségben pótolták az ásványi anyagokat (magnézium, kalcium).

Gyümölcslevet hat hónapos kortól

A bébiitalok címkéjén szereplő felirat, mely szerint négy hónapos kortól adhatóak, legfeljebb tápszert kapó babákra vonatkozik, de ezzel kapcsolatban is megoszlik a szakemberek véleménye. Hat hónapos kor előtt ugyanis a táplálás módjától függetlenül a kizárólagos szoptatást, illetve tápszerezést javasolják. Ennél korábban felesleges gyümölcslevet adni a csecsemőnek, sőt, túladagolása azt eredményezheti, hogy a baba kevés tejalapú táplálékhoz jut.
Bár szomjúság csillapítására a víz az ideális, néha ásványvízzel hígított gyümölcslevet is adhatunk. Tízóraira és uzsonnára pedig kínáljuk inkább nyers gyümölccsel vagy friss gyümölcslével - természetesen a fokozatos bevezetés után. Először néhány kanálnyi szűrt levet kínáljunk, rostosakat csak akkor, amikor a baba emésztőrendszere hozzászokott.
Figyeljük meg, hogyan érvényesülnek kisbabánknál az általánosan ismert hatások - az alma, a csipkebogyó, a banán, a sárgarépa fog, a sárgabarack, a szilva hajt, a paradicsom savtartalma kicsípi az arra érzékeny baba popsiját. Fokozatosan, mindig csak egy gyümölccsel ismertessük meg a babát. Több gyümölcsöt is tartalmazó koktélt csak akkor vásároljunk számára, ha összetevőit már fogyasztotta. Egyéves kor alatt csak bébiitalt adjunk, mert ezeket csíramentesen palackozták, hőkezeléssel tartósították. Többségük nem százszázalékos gyümölcslé, és cukrot is tartalmaznak.
Kezdettől fogva pohárból kínáljuk ezt az innivalót! Ha egész nap a szájában lóg a cumisüveg, a gyümölcslevek sav- és cukortartalma károsítja a fogzománcot, növeli a kalóriabevitelt, elveszi az étvágyat és fokozza a szomjúságot.

Teát cukor nélkül

Igény szerinti szoptatással oltjuk a baba szomját is, hasfájását, puffadását pedig inkább más módszerekkel csillapítsuk - hat hónapos koruk előtt egyáltalán nincs szükségük teára. Tápszeres csecsemőknek hat hónapos kor előtt csak orvos javaslatára adjunk. Hat hónaposnál idősebbeknek jóízű és egészséges innivalót készíthetünk, feltéve, ha egyáltalán nem vagy csak mértékkel édesítjük.
A teáztatás csapdáját idejekorán kerüljük el: ne adjuk kisbabánk kezébe a cumisüveget, és ne legyen egész nap kéznél, hogy bármikor szopogathassa. A gyümölcsléhez hasonlóan a teát is pohárból kínáljuk a nagyobbacska csecsemőnek és kisgyereknek. Filteres teából hagyományos módon, vízforralással, áztatással főzzük a teát, majd megvárjuk, hogy kihűljön. Egy filter egy adag (két deciliter) tea készítéséhez szükséges növényi részecskét tartalmaz - egyszerű, egészséges, csak kissé időigényes.
Az instant teához csak hozzá kell adni a vizet. Csecsemőknek forralt és lehűtött csapvízből vagy babavizből készítsük. A készítmény főként cukrokat tartalmaz, a növényi rész elenyésző mennyiségű, ezért kevésbé egészséges.
Figyelem!
Ne tévesszük össze a gyümölcsaromával ízesített fekete teát a valódi aszalványokból és szárítmányokból készült gyümölcsteával. Fekete teából koffeintartalma miatt egyáltalán ne főzzünk innivalót a kicsinek!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák