Baba

Mit érdemes tudni a szülés utáni első menstruációról?

Miután a szülés után visszatér a menstruáció, az anya tapasztalhatja, hogy a ciklusa eltér az eddig megszokottól. A legtöbb esetben az első menstruáció a szülés után kevésbé kiszámítható, és erősebb lehet, mint a várandósság előtt volt.
2021. Szeptember 28.
Mit érdemes tudni a szülés utáni első menstruációról? (Fotó: Getty Images)

A következőket érdemes tudnod a szülés utáni első ciklusodról.

Nagyon változó, hogy kinek mikor tér vissza

A legfőbb tényező, ami a szülés utáni első menstruációt befolyásolja az, hogy szoptat-e az édesanya vagy sem. “Ha egy nő nem szoptat, akkor az első menstruáció általában a szülés utáni 6 hét és 3 hónap közötti időszakban tér vissza” – idézi Elizabeth Sautert, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) munkatársát a mother.ly portál.

Sauter szerint a kizárólag szoptató édesanyák esetében azonban nehéz megjósolni, hogy mikor tér vissza a menstruációs ciklus. Személyenként eltérhet ennek az időtartama. Az ritka, hogy a szülés utáni első 6 hónapig kezdődjön ismét a menstruáció (valószínűleg a baba 6 hónapos korától kezdődik meg a hozzátáplálása), és előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem tér vissza, amíg az anya be nem fejezi a kizárólagos szoptatást – gyakran a szülést követően egy évvel vagy akár annál később.

Azt fontos kiemelni, hogy a szoptatás alatt elmaradó menstruáció azonban nem jelent tökéletes fogamzásgátlási módszert, mert az első ciklus már azelőtt megkezdődik, hogy vérzés jelentkezne – már azelőtt sor kerül az első peteérésre. Ezért ha valaki nem tervez, illetve még nem tervez ismét teherbe esni, annak gondolnia kell a fogamzásgátlásra is.

A whattoexpect.com szerint általánosságban nagyjából ekkor lehet számítani a menstruáció visszatértére:

  • Ha az anya nem szoptat, a szülés után akár 4-6 héttel is visszatérhet, de ez nem jellemző – a 6-12 hét az átlagos. A legtöbbeknél 24 héttel a szülés után tér vissza a menstruáció.
  • Ha az anya kizárólag szoptat, valószínűleg hosszabb szünet után kezdődik ismét a menstruációs ciklus, 3-6 hónapnál nem korábban. De ez egyénileg nagyon eltérő, így akár 6 héttel a szülés után, de egy évvel vagy még később, akár 18 hónappal a baba érkezése után is lehet az első menstruáció ideje.
  • Ha valaki időnként szoptat, ötvözve a cumisüveggel táplálással, előfordulhat, hogy hamarabb visszatér a menstruációja, akár 6-12 héttel a szülés után.

De a menstruáció visszatérte valóban nagyon egyénfüggő, így nincs kőbe vésett időpontja.

Valószínűleg erősebb lesz, mint a terhesség előtt volt

Amikor a menstruáció visszatér, valószínűleg erősebb lesz, mint a terhesség előtt volt. Ekkor akár ovulációs fájdalmat (középidős fájdalom) is tapasztalhat az anya. Bizonyos esetekben azok a nők, akik várandósok voltak, érzékenyebbek lehetnek a petesejt felszabadulásával járó egyoldalú hasi fájdalomra, szúró érzésre.

Sauter szerint azonban sokaknak végül kevésbé lesznek fájdalmasak és intenzívek a menstruációs időszakok, ahogy távolabb kerülnek a baba születésétől.

Ha nagyon erős a vérzés – 1-2 óra alatt megtelik a betét -, több az alvadt vér, vagy akár golflabda méretű vagy annál nagyobb, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni. Szintén aggasztó tünet lehet a láz, a hidegrázás, a szédülés, a kellemetlen szagú vérzés vagy váladék, a hasfájás, a szapora pulzus vagy légzés, melyekkel szintén orvoshoz kell fordulni.

A whattoexpect.com szerint a szülés utáni menstruáció erőssége a fogamzásgátlástól is függhet. Így ha valaki nem szoptat, és a szülés után ismét fogamzásgátló tablettát szed, akkor könnyebb menstruációt tapasztalhat.

Lehetséges, hogy kevésbé lesz szabályos a ciklus

A szoptatás hatással lehet arra is, hogy mennyire lesz szabályos, megbízható a menstruáció a visszatérése utáni első évben. Sauter szerint azok, akiknek szabályos menstruációs ciklusuk volt a terhesség előtt, és nem szoptatnak, gyakran a baba érkezése után néhány hónapon belül visszarázódnak ebbe a ritmusba.

A szoptató édesanyáknál ha visszatér a menstruáció a szülés után, előfordulhat, hogy nem 28 napos lesz a ciklus, illetve a korábban megszokott gyakoriságú. A szakértő szerint azonban sokaknak, akiknek a terhessége előtt szabálytalan volt a ciklusuk, sokkal rendszeresebb menstruációs ciklusaik lesznek a szülés után. De ez nem igaz minden esetben, különösen a PCOS-ben (policisztás petefészek-szindróma) szenvedőknél.

Mi a különbség a szülés utáni vérzés (lochia) és a menstruációs vérzés között?

A gyermekágyi folyás, más néven szülés utáni vérzés vagy lochia a méh tisztulási folyamata miatt jelentkezik. Kezdetben élénkpiros színű, és gyakran sok vérrögöt tartalmaz. A szülés utáni 3-10 napban erős lehet a folyás, majd ahogy csökken a mennyisége, a színe rózsaszínre, barnára, majd sárgásfehér árnyalatúra változik. Ez a könnyebb vérzés egy hónapig vagy valamivel tovább tarthat (6 hetes periódust szokás mondani a gyermekágyi időszaknak). Akik császármetszéssel szültek, általában rövidebb ideig tapasztalják a gyermekágyi folyást.

Ha a következő tüneteket tapasztaljuk a szülés utáni vérzés időszakában, azonnal orvoshoz kell fordulni:

  • erős vérzés, ami nem csillapodik és nem áll el (például több betét átázása óránként)
  • homályos látás
  • hidegrázás
  • nyirkos bőr
  • szapora szívverés
  • szédülés, ájulás vagy zavartság
  • hányinger

Forrás: mother.lywhattoexpect.com