Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mire jó a pocakpárna?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 12. | Frissítve: 2020. október 10.

Forrás: babaszoba.hu

Színes, érdekes játék és praktikus segítség a hason fekvéshez - ez a pocakpárna, amely a mozgásfejlődésben is segíti a babádat.

Mire jó a pocakpárna?
A pocakpárnát akár már újszülött kortól el lehet kezdeni használni, és igen nagy segítség lehet abban, hogy babád minél több időt töltsön hason.

De miért is annyira fontos a hason fekvés?

A kúszáshoz, mászáshoz és járáshoz, sőt a fej megtartásához is elengedhetetlen, hogy a pici megfelelő izomzata (a nyak, a váll és hát) megerősödjön. Fontos tehát, hogy már az első hónapokban el kell kezdened fokozatosan hozzászoktatni a babát ahhoz, hogy rövidebb időszakokra hason feküdjön. Azok a gyerekek, akik megfelelő időt töltenek hason fekve, hamarabb fognak gurulni és kúszni is a későbbiekben.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Persze a hason fekvés sokszor fárasztó és nyűg a világra igencsak nyitottan figyelő, érdeklődő gyerkőcnek, aki hamar megunhatja ezt a helyzetet. Érthető, hiszen hason fekve nem lát körbe, és nehéz tartani a fejét is, míg a hátára fektetve több mindent lát, miközben megfoghatja a tárgyakat és játszhat is.

Hogyan segíthetjük elő a hosszabb és szórakoztatóbb hason fekvést?

A pocakpárna többnyire egy félhold vagy henger alakú színes párna, amely azon kívül, hogy puha támaszként szolgál a hason fekvő babának, egyúttal játékos foglalkoztatóként is funkcionál. A párnához számtalan játék, tükör, csörgő, rágóka tartozik, amelyet könnyedén elér a gyermek és szívesen foglalatoskodik is vele, miközben a hasán fekszik. Vannak kifejezetten zenés, rezgő funkcióval ellátott párnák is, amelyek még szórakoztatóbbá teszik a játékot.

Miben segíthet még a pocakpárna?

4-5 hónapos korban látványosan felgyorsul a baba mozgásfejlődése, ekkorra megerősödik izomzata és egyre változatosabb és összetettebb mozgásokra lesz képes. Megkezdődik a hátról oldalra és hasra fordulás, majd a baba előszeretettel próbálgatja fejét és mellkasát emelgetni, miközben a könyökén támaszkodik. Ebben az időszakban már aktívan nyúl a meglátott tárgyakért, kézbe és szájba is veszi őket, majd hamarosan meg is tudja őket tartani.
A pocakpárna ideális játék lehet ezeknek a készségeknek a fejlesztéséhez és a kéz finomhangolásához is, miközben a párna a hason fekvéssel erősíti a baba izomzatát.
Amikor már önállóan tud ülni, akkor az ölébe is tehető, ami szintén remek elfoglaltság lesz számára. A pocakpárna tehát hosszú ideig jó szolgálatot tehet.
(Képen: Fisher-Price pocakpárna)
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések