Baba

Mire jó a babafotel?

A könnyű, kényelmes kis babafotel kedves kiegészítője lehet a gyerekszobának. Mit érdemes tudni erről a speciális gyermekbútorról?
2018. November 15.
Mire jó a babafotel?

Egy őszi kirándulásunk során egy olyan fából készült óriási széket próbálhatott ki az immár elsős fiam, amelyben apró kis törpének tűnt. Jót nevettünk azon, hogy már felmászni is külön kihívás volt neki, a székben pedig szinte szó szerint elveszett. Azt hiszem, valami hasonlót érezhetnek a babák is, amikor a felnőttekre méretezett széket vagy fotelt próbálnak ki.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ergonomikus, kényelmes és megfelelő ülőalkalmatosságok ugyanolyan fontosak a babák és kisgyermekek számára is, mint a felnőtteknek.

A babavilág ülőalkalmatosságai

Egy olyan egyszerűnek tűnő feladat, mint egy babának való szék vagy fotel vásárlása komoly kihívás elé állíthatja a szülőt, hiszen vásárláskor több szempontot is figyelembe kell venni. Ilyen például a gyermek kora, magassága és súlya, és természetesen a termék megbízhatósága és biztonságossága, ami egy gyerekbútor esetében kiemelten fontos szempont.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Igen, ám, de milyen ülőalkalmatosságot válasszunk számára a pihenéshez vagy egy könyv nézegetéséhez?

Babafotelek kicsiknek és nagyobbaknak

A babafotel például ideális választásnak tűnik, ha gyerkőcnek keresünk ülő- és pihenőalkalmatosságot.

A babafotel egyik típusa már újszülött kortól használható, és a biztonságos pihenés mellett akár játéklehetőséget is kínál a piciknek, hiszen a levehető játékíven található játékok kedves és hasznos elfoglaltságot biztosítanak számára. Vannak babafotelek, amelyek rezgőfunkcióval vannak ellátva, így a pihenés és nézelődés mellett a baba megnyugtatására is jók lehetnek. Mivel ezek a babafotelek akár 3 helyzetbe dönthetőek, így hosszabb pihenésre is alkalmasak, és többnyire könnyen összecsukhatóak, így bárhová magunkkal vihetjük akár. Szerencsére ezeknek a huzata könnyen levehető és mosógépben mosható, ezért a hozzátáplálás kezdetén is jó szolgálatot tehetnek, amikor babánk még csak ismerkedik az új ízekkel.

Mire jó a babafotel?

A kicsit nagyobb, bölcsis és ovis korosztály számára is elérhetőek speciális babafotelek, amelyek kifejezetten az ő méretükre, súlyukra és magasságukra készültek. Ezek már tényleg a felnőttek által használt foteleket utánozzák, persze liliputi méretre igazítva. Számtalan színben, huzattal és dizájnban kaphatóak a szaküzletekben, bababoltokban.

Fontos, hogy ha babafotelt vásárolunk, akkor előtte próbálja ki a gyermek is, hogy a lába leérjen a földre. Az ennek a korosztálynak szánt babafotelekkel kapcsolatban is elvárás, hogy megtámasztás nélkül is stabilak és biztonságosak legyenek, és jó, hogyha ülőfelületük és háttámlájuk megerősített. Nem árt, hogyha a fotel huzata könnyen levehető és mosható.

Nézzük, mi mindenre is használhatja gyermek!

A fotelfunkció mellett akár egy kis pihenésre, szundításra is alkalmasak, ha olyan változatot választunk, ami fotelággyá nyitható. Vannak olyan babafotelek, amelyeknek akár a háttámlája is dönthető, és lábtartó résszel is rendelkeznek. Mivel ezek a bútorok kis súlyúak, azért a gyermek is könnyen mozgathatja kedvenc helyére, viheti magával a mesenézéshez vagy olvasáshoz akár.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: