Baba

Mire figyel a csecsemő?

A kisbaba három hónapos koráig leginkább csak nézelődik. Kössük le tehát a figyelmét életkorának megfelelő érdekességekkel. Kutatók megfigyelték, hogy a hathetes baba például az arcvonásokat imitáló képeket nézi a leghosszabb ideig.
2008. Január 28.

Mire figyel a csecsemő?

Vágjunk ki kartonból három negyven centi átmérőjű kört, és ragasztgassunk rá színes papírból szemet, orrot, szájat – mosolygósat, szomorút. Akasszuk kiságya mellé a látóterébe.

Fújjunk fel puhára néhány színes lufit, és akasszuk a szoba közepére, a lámpára. Az ágyából is figyelheti a baba, hogyan lengedeznek a légmozgástól, de négy-öt hónapos korától kezdve élvezi, ha odasétálunk vele a lufik alá, és megfújjuk őket, hogy mozgásba jöjjenek.

Színes papírból hajtogassunk origamimadarakat, és cérnával kössük fel a lámpára. Szép szobadísz, de játszhatunk is velük. Feküdjünk egy takaróra a lámpa alá, amikor kipihent és jókedvű a baba, és fújjunk a levegőbe. Nyolc hónapos korában már hangosan nevet a körberepülő madarakon, és maga is megpróbál a levegőbe fújni.

Kössünk élénk színű kendőt a kiságya szélére. Kezdetben csak nézegeti, majd odanyúl érte.

Hat hónapos korától bújócskázhatunk. Takarjuk el kendővel az arcunkat, majd rántsuk le róla, aztán tegyük meg ugyanezt a babával. Először meglepődik, majd nevetve lehúzza magáról.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin