Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minél előbb vegyük észre a látáshibát!

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2015. november 25.

Forrás: Kismama magazin

Talán nem is gondolnánk, hogy egyes látáshibák már csecsemőkorban előfordulhatnak. Nemegyszer a további romlást akadályozzuk meg, ha időben szakemberhez fordulunk.

Már az első félévben indokolt a szemorvosi vizsgálat, ha a családban örökletes szemrendellenesség fordult elő, vagy ha koraszülött kisbabáról van szó. Ebben a korban a szülők nehezen ismerik fel a látáshibát, nem lehet pusztán a baba jelzéseire hagyatkozni.

Ha a két szem állása nem párhuzamos, ne várjuk, hogy majd "kinövi" a gyerek, bár az első hónapokban azért ép látásúaknál is előfordul, hogy néha bandzsítanak. A szemorvos a vizsgálat első lépéseként olyan szemcseppet cseppent a baba szemébe, amely a mozgásképtelenné teszi szemlencse izmait.

Minél előbb vegyük észre a látáshibát!


Néhány nap múlva az orvos a kitágult pupillán keresztül speciális műszer segítségével fénynyalábot bocsát az ideghártyára, és a visszavetülő kép alapján méri a látásélességet, illetve a látáshiba mértékét. A vizsgálat nem fájdalmas, ám az ideiglenesen kitágult és összehúzódásra képtelen pupilla miatt ezekben a napokban ne tegyük ki a babát éles fényhatásnak. A szemcsepp hatása természetesen magától elmúlik, nem sokkal a vizsgálat után.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések