Baba

Mindent a szülés utáni első menstruációról

6-8 hét, persze lehet kevesebb, és több is...
2022. Február 28.
Fotó: Getty

Túl vagyunk a nehezén, sikeresen világra jött a babánk, végre hazatérhettünk a kórházból. A pelenkázás, szoptatás, altatás szentháromságában még eltart egy ideig, amikor elkezdünk a saját testünkkel is foglalkozni, még akkor is, ha császármetszés után vagyunk, és bizony nehezebb a mozgás.

Egy idő után azonban szép lassan minden beáll a saját kerékvágásába, testünk is elkezd kívül-belül regenerálódni. Ennek része az is, hogy előbb-utóbb visszatér a menstruációnk. De vajon pontosan mikor és hogyan?

Nincsenek egzakt számok

Ez nagyon változó. Nincs rá általános szabály, csak a természet tudja rá a választ, és biztos, hogy ha a barátnődnél így és így volt, akkor nálad másként lesz.

Néhány sarokpontot azért lehet mondani.

A regenerálódásnak nemcsak látványos részei vannak, mint például a sebgyógyulás, vagy a hasfal visszahúzódása. Belül is történnek közben dolgok, a hormonok például újra egyensúlyba kerülnek, ennek folyománya az is, hogy a menstruáció visszaáll.

Sok olyan változás van, ami közvetlenül a szülés utáni néhány héten zajlik, ám a havivérzés jellemzően nem ilyen. A többségnél hónapokba is beletelik, amíg újra jelentkezik.

Ne tévesszen meg senkit az, hogy szülés után akár hetekig tapasztalható valamilyen szintű vérzés – ez nem menstruáció, csupán a méhen ejtett seb tisztul és gyógyul, ez teljesen normális jelenség. (Gyermekágyi vérzés, lochia a neve.)

Teherbe eshetsz

A menstruáció visszatérésével kapcsolatban a legfontosabb kérdés az, hogy a kismama szoptat-e. Ha igen, akkor a nagy többségnél addig nem fog jelentkezni a vérzés, amíg tart a kizárólagos anyatejes etetés. Ezzel a természet arról is gondoskodik, hogy ne szülessen idő előtt újabb utód, az anya koncentráljon a már itt lévőre.

Szervezetünk ezt egyébként úgy éri el, hogy prolaktin hormon szabadul fel, ami azt üzeni az agynak, hogy késleltesse az ovulációt, vagyis ne szabaduljon ki petesejt a petefészekből.

Fontos, hogy EZ SEM szentírás, időről-időre hallani olyan történeteket, hogy valaki még javában szoptatta a babáját, amikor már a tesóval volt várandós. Így aztán ha ti még semmiképp nem szeretnétek újabb gyermeket, 6-8 héttel a szülés után keressetek valamilyen fogamzásgátló módszert!

Ha azonban te már nem szoptatsz, vagy nem olyan intenzíven, akkor számíthatsz rá, hogy egy-két hónap, és újra használhatsz intim betétet.

És hogy milyen lesz ez a ciklusod? Kicsit más is lehet, mint amit megszoktál. Lehet a menstruációd időtartama hosszabb, lehet intenzívebb, de az általában nem változik, hogy milyen PMS-tüneteid vannak. Ami a rendszerességet illeti, az többnyire beáll a korábbira: 21 és 35 nap közé.

Ha azonban több hónap elmúltával is nagyon erős marad a vérzés vagy extrém gyengeséggel, ájulással jár, feltétlen orvoshoz kell fordulni.