Baba

Minden harmadik hat-kilencéves európai gyerek túlsúlyos vagy elhízott

Minden harmadik hat-kilencéves gyermek túlsúlyos vagy elhízott Európában az európai gasztroenterológiai társaságok egyesületének (UEG) jelentése szerint.
2016. Június 01.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy az öt éven aluli túlsúlyosok száma a becslések szerinti mostani 41 millióról 70 millióra nő világszerte 2025-re.

A kutatók megállapították azt is, hogy a gyulladásos bélbetegségek 20-30 százaléka gyerekkorban kezdődik. Kimutatták, hogy a nyugati országokban élő gyerekek és felnőttek körében a nem alkoholfogyasztás okozta zsíros májbetegség a krónikus májbetegség egyetlen és általános oka. Már hároméves gyermekeket is diagnosztizáltak a kórral – ismertette a jelentést a The Guardian brit napilap.

Az UAG adatai az európai térség 46 országán alapulnak.

A jelentés szerint az elhízással összefüggő rendellenességek kezelése az egészségügyre fordított kiadások egytizedét emésztik fel Európában, ami veszélyezteti a közegészségügyi szolgálatok fenntartható működését az összes vizsgált államban.

Európa lakosságának egyötödét a gyermekek alkotják, és a gasztroenterolóigai betegségek előfordulása körükben növekszik. Az elhízott gyermekek 90 százaléka felnőtt korra is megőrzi túlsúlyát.

Az elhízottak számának növekedése miatti aggodalom nem új keletű és nemcsak Európára vagy a gyermekkorra vonatkozik. A The Lancet orvostudományi folyóiratban a londoni Imperial College kutatóinak nemrég közzétett tanulmánya szerint világszerte 266 millió elhízott férfi és 375 millió elhízott nő lehet. A világ lakossága évtizedenként másfél kilogrammal lett súlyosabb 1975 óta – mutatták ki a brit kutatók.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Minden harmadik óvodás túlsúlyos
  • Migrén is kínozza a kövér gyerekeket
  • Egyre több a duci gyerek
  • Öt egyszerű tipp a gyermekkori elhízás ellen
  • Forrás: MTI