Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen szoptatási problémával forduljunk orvoshoz?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 3.

Lektor: Dr. Erdélyi Fruzsina

Forrás: babaszoba.hu

Kihez forduljon az anya, hogy szoptatási nehézségei vannak? Milyen esetben szükséges orvosi segítség? Dr. Erdélyi Fruzsina gyermekgyógyász szakorvosjelölt, IBCLC laktációs tanácsadót kérdeztük.

Milyen szoptatási problémával forduljunk orvoshoz? (fotó: Getty Images)
Bármennyire is készülünk a szoptatásra, előfordulhat, hogy olyan akadályokba ütközünk, amikor segítséget kell kérnünk. Milyen problémával kihez fordulhat a szoptató édesanya?

Tejcsatorna-elzáródás és mellgyulladás - jelek és teendők

"Első körben szoptatási tanácsadóhoz érdemes fordulni. Ő tudni fogja, hogy meddig tart az ő kompetenciája és mikor kell orvoshoz fordulni. Orvoshoz általában mellgyulladással, melltályoggal fordulunk. Olyan végső esetekben tehát, amikor antibiotikumra, orvosi- és ultrahang vizsgálatra van szükség, amikor a probléma kórházi, orvosi konzultáció mellett kezelhető" -  mondja dr. Erdélyi Fruzsina a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyásza, IBCLC laktációs tanácsadója.
A doktornő hozzáteszi, hogy bármilyen nehézség adódik a legjobb, ha az édesanya időben beszélni tud egy szoptatási tanácsadóval, aki szoptatásbarát módon tud segíteni a kezdetektől. Már a szoptatási tanácsadó felkeresése előtt fontos lenne, hogy az édesanya megismerje a saját testében zajló folyamatokat, megfigyelje az aktuális kihívást okozó eltérést. Sokszor már az is félig meghozza a javulást, ha tudatosan odafigyelünk a saját testünkre. Természetesen létezhet olyan nehézség, amikor elkerülhetetlen az orvosi segítség, de olyan helyzet ritkán adódik, amikor egyből orvosra van szükség.
Orvoshoz leggyakrabban mellgyulladás miatt fordulnak az édesanyák, a folyamat első lépéseként tejcsatorna-elzáródás alakul ki, ennek első jeleként csomót tapint a mellében az anya. A mell ilyenkor érzékeny, fájdalmas, kellemetlen lehet a szoptatás is. Rendszerint csak az egyik mellben jelentkezik a probléma. Már ebben a korai szakaszban megfelelő praktikákkal megoldható lehet a probléma, ebben érdemes lehet szoptatási tanácsadó segítségét kérni. A cél nem csupán a tünetek enyhítése, hanem az ok megkeresése, ami miatt a mell nem tud teljesen kiürülni. A tejcsatorna-elzáródásból alakulhat ki mellgyulladás, ami már komolyabb tünetekkel - láz, levertség, fáradtság - jár.
A tejcsatorna elzáródása és a mellgyulladás sem ritka a szoptató anyák körében, sok pihenéssel, a mell gyakori kiürítésével, azaz minél gyakoribb szoptatással, borogatással, különféle szoptatási testhelyzetek kipróbálásával, helyes mellretapadással, hatékonyabb szopival általában visszafordítható a folyamat - ebben tud segítséget, iránymutatást adni egy szoptatási tanácsadó. Ezekkel a módszerekkel általában viszonylag hamar enyhülnek a panaszok. Ha azonban nincs változás, sőt a tünetek súlyosbodnak, a láz nem szűnik, akkor orvosi segítségre lehet szükség, antibiotikum szedése elkerülhetetlenné válik a gyógyuláshoz.
Ha az édesanya mellett van szoptatási tanácsadó, akkor ő végig kíséri az anyát a gyógyuláshoz vezető úton, és pontosan tudni fogja, mikor érkezik el az az pont, amikor orvosra van szükség.

Szoptatási gondok a baba miatt

Szoptatási nehézség esetén az is előfordul, hogy anyai oldalon minden rendben van, de a baba igényel orvosi kivizsgálást. "Azt tapasztalja az édesanya, hogy a baba nem gyarapszik. Ebben az esetben gondolhat arra, hogy kevés a tej, de okozhatja a nehézséget az is, hogy a baba nem képes hatékonyan szopni, például azért, mert valamilyen izomtónus-probléma áll a háttérben.
Van tehát feladatköre az orvosnak, de nem valószínű, hogy első körben hozzá kell fordulni" - mondja dr. Erdélyi Fruzsina. Hozzáteszi, hogy az a tapasztalat, hogy "ha az anya szoptatási tanácsadó nélkül indítja meg ezeket a köröket, akkor a szoptatáson fog csattani az ostor."

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! - Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon... - Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig - heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések