Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen legyen az újszülött szobája?

Szerző: Babaszoba.hu

2003. december 17. | Frissítve: 2020. április 19.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

Lehetőleg érdemes külön szobát kialakítani a csecsemő számára, még akkor is, ha újszülött korban azt javasoljuk, hogy az első hónapokban a szülőkkel együtt aludjon a baba.

Világos, legalább fél szoba nagyságú helyiséget kell kialakítani. Az ágy és a pakoló-pelenkázó mindenképpen világos és este megvilágított helyen legyen. Ugyanakkor nem helyes az ablak mellé helyezni az ágyat, mivel nyitáskor a friss levegőn könnyen megfázhat. A szobában a kiságyon és a pakolón kívül legyen egy kényelmes fotel vagy karosszék a szoptatáshoz és megfelelő pakoló alkalmatosság a szükséges felszerelések tárolására.
A babaszobában nincs szükség patikatisztaságra, de az alapvető higiénés szabályokat érdemes betartani. A baba érkezése előtt mindent le kell mosni, és ezt az első hónapokban célszerű hetenként egyszer megismételni. Lehetőleg parkettás szoba legyen szőnyeggel, de szőnyegpadló esetén is érdemes a tisztítást az érkezés előtt megejteni. Elsősorban a poratkák eltávolítása miatt érdemes takarítani. Porszívó után nedves anyaggal töröljük át a berendezést. Itt is érdemes fertőtlenítőszert használni.
A hazaérkezés ugyan nagy öröm, de nem célszerű, hogy már az első napokban, héten az egész rokonság végiglátogassa és megpuszilgassa az új jövevényt. Meg kell értetnünk velük: a baba érdeke, hogy egy kicsit később kezdődjön a népvándorlás. Náthás, beteg rokonnak, barátnak nem célszerű tiszteletét tenni az újszülöttes házban.
Ez vonatkozik a gyermekekre és a nagyszülőkre is. A szoptatás sem nyilvános népünnepély. Az anyukának ilyenkor nyugalomra és csendre van szüksége. Ez a legintimebb kapcsolat a mama és a baba között, melyet ne zavarjon meg más betolakodó. Majd ha már jól megy az etetés és nagyobb a gyermek, meg lehet mutatni, milyen ügyesen eszik, de semmiképpen sem az első hetekben.
Érdemes úgy kialakítani a szobát, hogy minden kéznél legyen a pelenkázás, tisztába tevés, és étkezés idejére. A pelenkázás előtt oda kell készíteni a lemosó alkalmatosságot, a törlőkendőket, az új pelenkát.
A pelenkázó legyen biztonságos és könnyen tisztítható. (Legtöbbször innen esnek le először a csecsemők. Az újszülött többnyire még nem tud forogni, de lehet nagyon mozgékony, ezért soha ne hagyjuk egyedül a pakolón!)
A pelenkázó megvilágítása nappal és éjjel is fontos. A megvilágító fény legyen elég erős, de ne melegítsen túlzottan. A színes fényű lámpák kerülendők, mert a természetes bőr színét megváltoztatják, és nem vesszük észre a bőrpírt vagy egyéb kiütéseket.
Szükséges egy kisebb vödör a kakis, pisis pelenkáknak.
A gyerekszoba hőmérséklete kezdetben se legyen túl meleg. Általában 21-22 Celsius fok megfelelő. Fürdetéskor átmenetileg lehet kissé melegebb, de ezt követően érdemes újra a 20 fokot megcélozni. Éjszaka vagy alváskor sem szabad túlzottan meleg szobát kialakítani, sőt - ma úgy gondoljuk - az alváshoz a 18-19 fokos hőmérséklet a megfelelő.
Viszont a páratartalom nagyon fontos. Főleg télen, a fűtési szezon bevezetésekor kell a páratartalomra ügyelni. Lehetőleg a 70% körüli értéket kell megközelíteni. Az újszülött nyálkahártyája nagyon könnyen kiszárad, ha a szoba levegője száraz.

Fordítsunk nagy gondot a gyerekszoba helyes berendezésére és a klíma kialakítására

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák