Baba

Milyen gyakoriak a növekedési ugrások a babánál?

Minden szülő tudja: az egyetlen állandó dolog a változás. Ha épp kényelmesen belehelyezkedtél a jól bejáratott etetési vagy alvási rutinba, szinte biztosra veheted, hogy történni fog valami, ami mindent felborít.
2020. Szeptember 13.
Milyen gyakoriak a növekedési ugrások a babánál? (fotó: Getty Images)

Amikor már épp kialakult egy jól bejáratott rutinotok, szinte biztosra is veheted, hogy jön egy növekedési ugrás, és mindent összezavar. De mégis, milyen gyakran van a babáknak növekedési ugrásuk?

Dr. Jennifer Trachtenberg gyermekorvos és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szóvivője a Romper.com-nak elmondta, hogy a csecsemők az első évben exponenciálisan nőnek. “Megduplázzák születési súlyukat 5 hónapos korukra, és megháromszorozzák egy éves korukra. Tehát folyamatosan nőnek.” (Magyarországon inkább 6 hónapos korukra várjuk, hogy a baba megduplázza születési súlyát – a szerk.)

A növekedési ugrások – nagyjából – a baba három hetes, hat hetes, három hónapos, 6 hónapos és 9 hónapos korában következnek be. Ezekben az időszakokban a baba éhesebbnek tűnhet, és gyakrabban szeretne enni. Nem ritka az, hogy az este közeledtével a babák hirtelen egyfolytában szopizni akarnak, ezt a jelenséget a szakirodalom custer feedingnek nevezi. Tomboló étvágyuk lesz, ami a növekedési ugrás kísérő jelensége.

Natalie Nevares, gyermekkori alvásszakértő a Rompernek elmondta, hogy az éhség mellet a nyűgösség is jellemző ilyenkor. “Két-három óra elteltével nyugtalannak és éhesnek tűnhetnek, még akkor is, ha már három-négy óránként ettek korábban. Az is előfordul, hogy közvetlenül etetés után ismét szopni, enni akarnak.”

Milyen egyéb jelei vannak a növekedési ugrásnak? A növekedési ugrás olyan nagy fejlődési mérföldkövek megjelenésével is egybeesik, mint a gurulás, átfordulás, mászás, felállás vagy a járás.

“Néha ezek a fejlődési ugrások egybeesnek az étvágy megnövekedésével, vagy észre veheted, hogy a baba valamilyen új “trükköt” próbál bemutatni és emiatt nyűgös is lehet, de az étvágy növekedése után hamarosan látni fogod a fejlődési változásokat” – mondja Nevares.

És igen, természetesen az a sajnálatos tény is párusol mindehhez, hogy felborítja az alvási szokásokat. “Lehet, hogy a baba 6-8 hetes kora körül már hosszabban alszik éjszakánként, de aztán 3-4 hónaposan az alvása romlani kezd, mivel éberebbé válik” – magyarázza Nevares. “A 4 hónapos alvásregresszió, amitől mindenki fél, valóban igaz, de mégsem nevezhetjük regressziónak, inkább a fejlődési ugrás természetes velejárója. Hiába álmos a baba, gyakorolni akarja az új tudományát.” Éppen ezért ezekben az időkben készüljünk fel arra, hogy az éjszaka közepén ringatnunk kell a babát.

Noha a növekedési ugrások rendkívül kimerítőek lehetnek (különösen a szoptató anya számára), ugyanakkor nagyon izgalmasak is – a baba egyre nagyobb!

(Cikk forrása: romper.com)