Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen babahordozót válasszak?Mindent a babahordozókról

Szerző: Viniczai Andrea

2015. május 26. | Frissítve: 2017. július 10.

Forrás: babaszoba.hu

A babahordozók lehetővé teszik, hogy a kisbabád mindig érezze a szívverésedet, hogy folyamatosan biztonságban érezze magát, és hogy te is szabadon mozoghass babakocsi nélkül.

Újszülöttek hordozása

Újszülött kisbabák hordására nem alkalmas minden babahordozó. Ha újszülött babád hordozásához keresel hordozót, akkor erre a szövött hordozókendő és a rugalmas kendő alkalmas. A szövött hordozókendő nagy előnye, hogy sokáig használhatod, születéstől egészen 2-3 éves korig. Biztos tartást nyújt, valamint az egyéni igények és alkati adottságoknak megfelelően tudod magadra kötni. Mivel rengeteg megkötési módja létezik, ezért kötheted vele a babádat a hasadra, a csípődre, vagy a hátadra.
A másik alternatíva a rugalmas kendő, aminek csábereje abban rejlik, hogy simogatóan, puhán kényelmes, és használata könnyebb, mint a szövött kendőé. Sajnos van egy hátránya, hogy csak elöl hordozásra alkalmas, és biztonságosan 7-8 kg-os súlyig szolgálja ki a babát. Ha ennél nehezebb a gyerkőc, akkor az anyag a rugalmassága miatt már nem támaszt megfelelően. A rugalmas kendő nem alkalmas egy rétegben történő kötésre. Ez a rugalmas kendő kezdő hordozók körében kedvelt hordozóeszköz, mert rugalmasságának köszönhetően egyszerűbbnek tűnik a kezelhetősége, puha, finom tapintása ölelősebbé teszi a hordozást.

Hordozzuk a nagyobb babát is!

Ha már elmúlt két hónapos a kisbabád, akkor a karikás kendőt bátran kipróbálhatod. A karikás kendő tulajdonképpen egy rövid szövött kendő, aminek az egyik végére két karika van rögzítve. Így a kendő egy állítható méretű körré zárul, mellyel leginkább a csípődön tudod hordani a babádat.

A nagyobb babákat is nyugodtan hordozhatjuk

Ennek a hordozásnak az előnye, hogy használata gyors, és hogy a "kötés" szorossága-bősége még menet közben is állítható. Ez például a kendőben, akár menet közben szoptatáskor óriási segítség. Karikás kendőben is tudod elöl és háton is hordani a picit, ám közel sem annyira kényelmesen és könnyen mint a hordozókendőben. Öt hónapos kor körül tovább bővülnek a lehetőségek.
Népszerű megoldás a kötős kenguru, más néven a mei tai. Legkényelmesebben háton tudod benne hordozni a babád. Ez a hordozó tulajdonképpen egy téglalap alakú anyag, aminek a négy sarkához egy-egy pánt csatlakozik. Ebből kettőt a derekunkra kötsz, a másik kettőből pedig vállpántot alakítasz ki, végül azt is derekadra kötöd.
Féléves kortól ajánlott a csatos kenguru, ami olyan hordozóeszköz, aminek hátizsákszerű, állítható vállpántja és csatos derékpántja van. Nagyon kényelmes viselet, főleg sportos kismamáknak ajánlott.

Itt fáj, ott fáj...

Kismamaként sokszor szenvedünk hát-és derékfájástól, így ezt is érdemes figyelembe venni a hordozó kiválasztásánál. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát a testünkön, így a kicsi "súlytalan" lesz, nincs kar-, hát- és derékfájás.
Ha azonban mégis hátfájással küzdesz, olyan hordozót érdemes választani, ami megosztja a súlyt a két vállon: kendőket, puha csatos hordozókat, vagy kötős kengurut. Vállfájás esetén - ha mindkét váll érzékeny, olyan hordozó ajánlott, amit meg tudunk úgy kötni, hogy csak a mellkason van a kötés, és kihagyjuk a vállakat.

Nálatok ki hordja a... hordozót?

Ha nem csak te használod a hordozókendőt, akkor érdemes végiggondolni, hogy mi minden lehet fontos: a párod, és a nagyik is használják majd a hordozót? Egy gyereknek lesz vagy a testvért is hordoznád (külön-külön)? Súlyleadás vagy gyarapodás előtt állsz? Vannak állítható és nem állítható hordozók, ezért ez fontos szempont a választásnál. Ha több gyermeket terveztek, célszerű beszerezni egy kendőt - amit újszülött kortól tudtok használni - egy olyan hordozót mellé, ami állítható, és kényelmes mindenki számára.

Melyik jobb? A hordozó kendő vagy a kötős kenguru?

Ez egy nehéz kérdés. A legtöbben a hordozókendő mellett teszik le a voksukat. Akik a kendőt szeretik, azok az anya-gyermek közvetlenebb kapcsolatára esküsznek, és a tradicionális, sok népnél megtalálható babaszállítási módot preferálják.

ÍGY NE: háttal van a kicsi és csak combtőben támasztja meg a lábát a hordozó

Az igazán fontos az, hogy ortopédiai szempontból megfelelő legyen a hordozó. Amire vigyázz: - A kicsi combját végig tartsa, egészen a térdhajlatig. Ez feltétlenül szükséges a megfelelő csípőfejlődéshez.
- Sose hordozzuk háttal nekünk, mindig felénk legyen hassal. Igaz, hogy kifelé fordulva többet látna, de egészségtelen neki - a gerincének és csípőjének nem jó!
- Ha a baba még olyan kicsi, hogy nem tudja tartani a fejét, vagy nagyobb, de elalszik, akkor feltétlenül szükséges, hogy meg legyen támasztva a feje.
- Az egész törzsét ölelje át a hordozóeszköz, ne csak a hátát támassza meg. Szorosan érintkezzen a testeddel. Ideális az, ha a mozgásoddal összhangban a gyermek is mozog, s közben nem távolodik el tőled.
- Elöl csak maximum 7 kg-ig hordozz az egészséged érdekében. Ha a baba már több, mint 7 kg, akkor inkább háton vagy csípőn hordozz.
Akik a kengurut választják, a gyorsabb és egyszerűbb kezelhetőséget szeretik. Az anya-gyermek kapcsolat mindkét esetben közvetlen. Dönts a saját belátásod szerint! Menj el egy bababoltba, és próbálj ki minél több babahordozót! Akár a hordozó kendőt választod, akár kötős kengurut használsz majd, meglátod, nagyon praktikusan tudsz vele majd közlekedni, főzni vagy kikapcsolódni, miközben gyermekedet mindig magadon tudhatod.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák