Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen a jó babacipő?

Szerző: Kiss Virág

2016. május 12.

Forrás: babaszoba.hu

Mikor vegyek neki cipőt? Mezítláb vagy cipőben próbálgassa az első lépéseket a lakásban? Kell-e külön talpbetét a cipőjébe? Minden, amit az első pár cipőcskéről tudnod kell!

Milyen a jó babacipő?

"Régebben jóval kisebb volt a kínálat, mégis hozzá lehetet jutni jó minőségű gyerekcipőkhöz"- mondja a témára reagálva egy védőnő ismerősöm. A szombathelyi Savaria cipőgyárban készültek azok a kiváló minőségű, bőr gyerekcipők, melyeket államilag is támogattak, így kedvezőbb áron juthattak hozzá a szülők.

Ma már sajnos sokszor a pénztárca szab határt a választásnak.

A három fő szempont

Mikor még jómagam is foglalkoztam gyermekcipők árusításával, meglepődve vettem észre, hogy egyre tudatosabban készülnek az anyukák az első cipők megvásárlására. Megfigyeltem, hogy három fő szempontot szinte valamennyi édesanya igyekezett szem előtt tartani:

 • 1. A cipő legyen kényelmes, könnyű és kellően rugalmas, hogy a láb természetes mozgásához igazodjon.
 • 2. Minél természetesebb anyagból készüljön: elsősorban bőrből, hogy a láb szellőzése biztosított legyen.
 • 3. A cipő talpa biztosítsa a csúszásmentességet járás közben. Gyerekcipőknél ezért praktikus a gumitalp.


 • Érdekes, hogy például az American Academy of Pediatrics (AAP), gyermekgyógyászati akadémia szintén ezt a három fő szabályt fogalmazta meg az első cipők kiválasztását illetően, amit kiegészítettek még annyival, hogy az első években különösen fontos, hogy a gyerkőcök minél többet sétáljanak mezítláb a szabadban (füvön, kavicson, talajon).

  Nézzük meg, hogy mire kell még figyelni az első lábbelik kiválasztásakor!

  Ha gondok vannak

  Amennyiben gyermeked valamilyen lábdeformitással, rendellenességgel született (pl. dongalábbal), vagy csípőficama volt, nagyon fontos, hogy konzultálj a cipőválasztásról ortopéd orvossal, hiszen a ti esetetekben előfordul, hogy speciális cipőre lesz majd szükség.

  Hasonlóan kell eljárnod, ha a gyerkőcnél valamilyen izomtónus probléma jelentkezett (pl. laza vagy feszes izomtónust állapítottak meg).

  Beindulnak a lábacskák

  A 12-15. hónap között új korszak kezdődik gyermekünk és a mi életünkben is. Ez már a járástanulás időszaka, amely a 15. hónap környékén egyre biztosabbá, ügyesebbé válik (magas lépésekre is képes lesz) kiegészülve olyan mutatványokkal is, mint a lépcsőre mászás izgalma.

  Otthoni lépések

  Az első kérdés, ami bennem is felmerült, hogy vajon szükséges-e az otthoni trappoláshoz, mászkáláshoz cipőt szereznünk.

  A szakértők többsége szerint igen. A tappancsos zoknit, ami csúszásgátló talppal rendelkezik, csak egyéb alkalmakra tartalékoljuk - vendégségbe, játszóházba stb.

  A mezítlábas séta egyenetlen felületen javasolt - fű, homok, talaj, kavics... Ahol a kicsi lába dolgozik, ott az egyensúlyérzék is javul, fejlődik a lába.

  Sokan emiatt feleslegesnek tartják otthon az ún. puhatalpú cipőket is, amelyek átmenetet képeznek a zokni és a cipő között. Ezeknek csak olyan helyeken van jelentősége, ahol felfázhat (pl. a hidegburkolat miatt esetleg nem elegendő a zokni), vagy megsérülhet a lába. Kinti, egyenetlen talajon (pl. homokozó) szintén érdemes mezítláb járatni a picit.

  Ki az utcára!

  Amikor be kell beszerezni az első cipőket - a bőség zavarával szembesülve -, tanácstalanul ácsoroghatsz a boltok polcai előtt, vagy épp bizonytalanul keringhetsz egy-egy webáruház oldalain.
  És itt rögtön álljunk is meg!

  Bár csábító lehet, hogy webáruházból vásárolj babacipőt, ez nem feltétlenül jó ötlet. Fontos, hogy cipőt úgy vegyél, hogy a gyerkőc is felpróbálhassa, hiszen látnod kell - a méret helyességén túl -, hogy hajlandó-e benne járni, és elfogadja-e a lábán.

  De mit kell megvizsgálnod, amikor cipőt veszel?

 • 1. Vedd szemügyre a sarkát!

 • Fontos, hogy a hátsó részen erős kéreg legyen, hiszen ez biztosítja, hogy a sarok stabilan, függőleges helyzetben maradjon. Egy jó kialakítású sarokkérget nem lehet kitaposni. Érdemes kézzel is átvizsgálni, illetve a gyerkőc lábán is szemrevételezni, hogy valódi, erős kéreggel állunk-e szemben.

 • 2. Nézd meg a talpát!

 • Semmiképp ne legyen merev! Fontos a cipő rugalmassága, hiszen biztosítani kell a talp gördülékenységét illetve, hogy biztonságosan lehessen használni (ne csússzon). Emellett ne legyen túl hajlékony és puha sem, hiszen az aszfalt göröngyösségét el kell, hogy nyelje, jól kell, hogy tompítson.

 • 3. Figyelj a méretre!

 • Ügyelni kell arra, hogy a gyerkőc lába és lábujjai kényelemesen elférjenek benne. Erről úgy győződhetsz meg, hogy ha szűken be tudod dugni még a sarkánál mutatóujjad, akkor jó a méret. Így biztosított, hogy a lábujjait kényelmesen tudja mozgatni benne. Ez nagyjából fél cm-es többletet jelent.

  Ha azt tapasztalod, hogy a gyermek pár nap után sem érzi kényelmesnek a cipőt, illetve később kidörzsölést, bőrkeményedést látsz a lábfején, akkor sajnos búcsút kell mondanotok a lábbelinek.

  Ügyelj arra, hogy 2-3 havonta mindig ellenőrizd a méretet!

 • 4. Legyen csatos, állítható!

 • Praktikus, ha a cipőt többféleképp is be tudod állítani, így jól tud illeszkedni a gyerkőc lábára, és stabilan is fogja azt.

 • 5. Nincs szükség speciális betétekre!

 • A gyerekcipőnek belül alapvetően laposnak kell lennie. Ez azért fontos, hogy a láb kellően érezze a sima közeget, le tudja tenni a sarkat, és a talp akadálymentesen gördülhessen végig. Ezt semmilyen betéttel nem érdemes megzavarni.

  Szupinált? Az micsoda?

  Amikor először hallottam ezt a kifejezést, hirtelen tudatlannak éreztem magam, hiszen nem egy ortopéd szakember szájából hangzott el, hanem egy baba-mama fórumon találkoztam vele először.

  Ma már sok anyuka tisztában van a jelentésével, hiszen igencsak divatba jöttek ezek a cipők.

  A szupinált cipőknél a cipő talpának belső éle magasabban áll, mint a külső, így a befelé dőlő bokát kissé kiemeli, a kifelé dőlő sarkat pedig középhelyzetbe hozza.

  S bár a gyártók szeretik azzal riogatni az anyukákat, hogy jóvátehetetlen hibát követnek el (igaz, erről hosszú távú hatástanulmány még nem született), ha nem ilyen cipőt adnak a gyerekre, valójában ez nem így van.

  Való igaz, hogy ezek a cipők tartásjavító hatással bírnak, de nem elengedhetetlen szükséglet a viselésük, kivéve, ha szakvélemény alapján kell használni őket.

  Belső emelővel ellátott cipők

  A boltokban találkozhatsz olyan babacipőkkel is, amelyek belső oldalán ún. emelőt képeznek a cipő talpára (ez egy kis domobocska a cipőben, egy szivacsos betét).

  De mire is jó ez?

  Egyes vélemények szerint a lapos hosszboltozat alátámasztásával, ez a cipő hatékony lehet a lúdtalp megelőzésében. Mások szerint azonban ez az emelő a hosszboltozati izmok ellustulásához vezethet.

  Előfordul, hogy az egészséges talpú gyermekeknek is a boltozatemelővel rendelkező cipőket ajánlják. Pedig ez nem feltétlenül jó, hiszen így a talp izmai ellustulhatnak, ráadásul a lúdtalp kialakulásában (a mozgásszegény életmód mellett) elsősorban az örökletesség játszik szerepet. Így annak megelőzésében a talpbetétes cipő nem is igazán alkalmas.

  De térjünk ki a használt cipőkre is!

  Nem nehéz belátni, hogy már egy pár cipő megvásárlása is komoly anyagi kiadást jelent egy kisgyermekes családnak.

  Jogosan merül fel a kérdés, hogy hordhat-e a pici mástól örökölt, korában már használt cipőt is? Szakemberek véleménye szerint, ennek semmi akadálya, ha a cipő ortopédiailag kifogástalan, tehát megfelel a fent leírt szempontoknak.

  Ráadásul egy stabil, jó kiképzésű cipő nem szabad, hogy elhasználódjon abban a pár hónapban, amíg a pici hordja.

  Ehhez persze okosan, jól kell döntened vásárláskor!

  Kapcsolódó cikkeink:
 • 7+1 tudnivaló az ideális babacipő kiválasztásához
 • Könnyű léptekkel
 • Ne gágogjon a gyerek - avagy ki vigyáz a praclikra?
 • Párnás lábacskák apró cipőcskék

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák