Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milliókat veszít, akinek hamarabb született meg a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 2.

Forrás: 24.hu

Júliustól indul el a családvédelmi akcióterv, de sok család esik el a támogatástól pusztán azért, mert korábban érkezett meg a baba.

Februárban jelentette be a kormány a hétpontos családvédelmi akciótervet, amely júliustól indul. A 24.hu azt írja sok család elesik a támogatástól azért, mert korábban születik a gyerekük.
Babaváró hitel: milliókat veszítenek, ha korábban születik meg a gyerek
Április közepén született meg Jánosék második gyermeke, és nem terveznek többet. Elsősorban a szabad felhasználású 10 millió forintos hitel érdekelte volna őket, csakhogy a kamatmentes, államilag támogatott hitelprogramba csak az léphet be, akinek a gyermeke 2019. július 1-je után születik meg. János szerint úgy lett volna fair, ha az összes február 10., vagyis a miniszterelnöki bejelentése után született gyerekre igénybe lehetett volna venni a támogatott szabadfelhasználású hitelt.
A családvédelmi akcióterv és annak életbe lépése között 20 hét telik el, tehát az vehet részt benne, aki maximum félidős várandós volt a bejelentéskor. Azok viszont, akik átlépték terhességük 20. hetét a bejelentéskor és nem vállalnak több gyereket, elesnek a lehetőségtől.
A KSH adatai szerint tavaly az év egészében 89 800 volt. Ez napi 246, ebből kiindulva a február 10. és június 30. közötti 140 nap alatt 34 400 olyan gyermek születhet, születhetett, akik után a nem tudják igénybe venni a babaváró hitelt.
És nem csak a babaváró hitelt nem, de ha második gyerekről van szó, akkor a júliustól elérhető 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést sem, ha pedig harmadik gyerekről, akkor a nekik szintén júliustól 1 millióról 4 millió forintra emelt jelzáloghitel-elengedést sem.
Persze valahol meg kell húzni a határt, ezt gondolja Péter, a 24.hu olvasója, akinek két gyermeke van, és nem terveznek nagyobb családot. Úgy véli, a hatályba lépésen, illetve azon rugózni, hogy melyik gyerek után jár a támogatás, és melyik után nem, értelmetlen dolog. Hiszen mindig meg kell húzni valahol a határt, és mindig vannak, akik emiatt kicsúsznak.
A 24.hu egy másik megszólalója Zsófi azonban megérti a bosszúságot. Ő úgy gondolja, hogy lehetett volna nagyvonalúbb is a kormány, hogy minél kevesebben járjanak rosszul.
Jánoshoz hasonlóan Mária sem érti, miért pont július 1-jével húzták meg a határt, ha februárban volt a bejelentés. Mivel a babaváró hitelt a gyermekszám növelésére szánták, ő az összes 2019-ben született babára kiterjesztette volna a lehetőséget.
A kormányrendelet értelmében a babaváró hitelre a terhesség ideje alatt is meg lehet kötni a szerződést. Az igénybe vehető törlesztési szüneteltetést (a gyermek születése után három évig), illetve a gyermekvállalási támogatást (második gyerek után a fennálló tartozás 30 százalékának, harmadik gyerek után fennálló tartozás egészének elengedése) a várandósság 12. hetétől lehet kérni. Vagyis akik július elsején gyereket várnak, de még nem szültek, azok azonnal beléphetnek a programba, és ha második gyerekükről van szó, legalább 12 hetes magzatról, rögtön a tartozásuk 30 százalékát el is engedik.
Második gyerekre 10 millió forintos hitel esetén 3,3 millió forint tőketartozást engedhetnek el azonnal, plusz a kamatokat.
A 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, szabad felhasználású jelzáloghitel teljes visszafizetése mintegy 19,5 millió forintba kerülhet, vagyis kamatoldalon akár 9,5 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet a babaváró hitel. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy akkor is megérheti belépni a programba 2022 végéig, ha már nem terveznek több gyereket a családok, mert a visszafizetési kötelezettség ellenére is jobban járhatnak, mintha például személyi hitelt vettek volna fel. Ez a nyereség azonban jóval kevesebb, mint amennyit gyermekvállalással el lehet érni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kevesebb köhécselés idén ősszel?

Levegőtisztítót teszteltünk!

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák