Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikrobiom-spray segíthet az ekcémásokon

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 28.

Forrás: PharmaOnline

Nagyjából minden ötödik gyerek küzd ekcémával, sokuknál felnőttkorra sem múlnak el a panaszok. Az atópiás dermatitisz pontos oka nem ismert, de a bőr felborult bakteriális egyensúlya lehet a háttérben.

Mikrobiom-spray segíthet az ekcémásokon
Az ekcéma pontos okát eddig nem sikerült kideríteni, de néhány éve az ezzel foglalkozó szakemberek úgy vélik, hogy a bőr bakteriális flórájának a zavara (diszbiózis) állhat a háttérben.
Vizsgálatok kimutatták, hogy az ekcémás betegeknél a bőrön élő mikrobák nem annyira sokszínűek, mint az egészségesek esetében. Az is jellemző az ekcémás bőrűekre, hogy bizonyos Staphylococcusok száma jelentősen lecsökken, míg a S. aureus száma jelentősen nő.
Nem orvosolható tartósan semmivel ez a felborult bakteriális egyensúly, amelynek következménye a viszketés és a bőr kiszáradása. Ian Myles és munkatársai legújabb kutatási eredményei azonban biztatók: azt találták, hogy az ekcémás betegek bőrén a Gram-negatív baktériumok hiánya jellemző. Ugyanez a kutatócsoport kifejlesztett egy bőrsprayt, amelyben egészséges donorok bőréről származó R. mucosa baktériumok vannak. Ezzel a sprayvel kezeltek ekcémás betegeket és a gyulladásos tünetek csökkentek, a panaszok javultak. Ugyanakkor a vizsgálat nem placebo-kontrollált, így a hatásossága még nem egyértelmű.
A vizsgálatok egyértelműen rámutatnak arra, hogy a parabének gátolják az R. mucosa baktériumok növekedését. Parabének sok kozmetikai termékben megtalálhatóak, többek között olyanokban is, amelyeket atópiás dermatitiszben szenvedő betegek alkalmaznak. Ezért szükséges lenne a készítmények felülvizsgálata.
Kapcsolódó cikkeink ekcéma témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák