Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikortól kezd gőgicsélni a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 29.

Forrás: babaszoba.hu

A kisbaba fokozatosan sajátítja el a beszédet, aminek az első állomása - a síráson túl - az, amikor gőgicsélni kezd. De mikor számíthatunk az első óóó-kra, áááá-kra, a baba első különleges hangjaira?

A whattoexpect.com szerint a gőgicsélő hangok tipikusan "óóó-k" és "ááá-k" sorzatából indulnak ki, de a baba gurgulászó hangokat is hallathat, és elkezdhet kísérletezni azzal, hogy milyen hangokat tud kiadni az ajkaival.
A gőgicsélésnek nagyon fontos szerepe van, ugyanis segít a babának fejleszteni azokat az izmokat, amelyeket később használ majd, amikor megtanul beszélni.

Mikor kezdődik a gőgicsélés?

A portál szerint a baba az első néhány hét és a második hónap között bármikor elkezdhet gőgicsélni, a véletlenszerű, kísérleti hangoktól kezdve egészen az olyan gőgicsélő hangokig, amelyek játékokra, tárgyakra, emberekre és háziállatokra irányulnak.
A legtöbb babától 2 hónapos kora körül már hallhatunk magánhangzókat, gőgicsélést, és gurgulászó hangokat. Mivel minden kisbaba más, és a fejlődésük is egyéni ütemben zajlik, ezért vannak, akik valamivel előbb, vannak, akik valamivel később érik el ezt a fejlődési állomást.
Mikortól kezd gőgicsélni a baba? (Fotó: Getty Images)

Hogyan lehet ösztönözni a gőgicsélést a babánál?

Csodálatos hallani a kicsi első gőgicsélését, és nagyon szórakoztató, ha "párbeszédet" folytatsz vele, és válaszolsz neki gőgicséléssel, énekléssel, vagy beszéddel. Ilyenkor nézz a szemébe, hajolj oda hozzá. A gőgicsélésére válaszként adott gőgicsélésed nagyon tetszik majd neki, és ösztönzi a verbális felfedezésre.
De válaszolhatsz neki beszéddel is, mesélhetsz neki a napodról, tegyél fel kérdéseket - és válaszold is meg ezeket, olvass vagy énekelj neki. De beszélgethetsz is vele úgy, hogy a kérdéseid után hagysz egy nagyobb szünetet, hogy legyen ideje válaszolni - amikor gügyög hozzád, mindig mosolyogj rá, nézz rá teljes figyelemmel, mert ez ösztönzi arra, hogy minél többet használja a hangját, hogy minél többet gyakoroljon.
A fatherly.com is kiemeli, hogy érdemes visszagőgicsélni a babának, aki hamarosan elkezdi utánozni az általad adott hangokat, így már korán lehetőségetek nyílik a tudatos interakcióra. De a portál szerint is jó módszer az is, ha inkább beszéddel, énekkel, vagy más módon felelsz a picinek. A lényeg az, hogy valamilyen módon válaszolj neki, hiszen a nyelv elsajátítása interaktív folyamat.

Mi adhat okot az aggodalomra?

Minden baba egyedi ütemben fejlődik, azonban a whattoexpect.com szerint, ha a kicsi 4 hónapos koráig nem kezd gőgicsélni, akkor ajánlott erről beszélni a gyermekorvossal. Emellett érdemes olyan jelekre is figyelni, mint:
  • ha nem reagál a hangosabb zajokra, hangokra
  • nem figyeli a mozgó dolgokat
  • nem mosolyog az emberekre
  • nem vesz rész a beszélgetésben gőgicséléssel vagy más hangokkal
  • nem utánoz semmilyen hangot vagy arckifejezést
A fatherly.com cikke idézi Dr. Caitlin Raazt, az Észak-Coloradói Egyetem (University of Northern Colorado) audiológiai és beszéd- és nyelvtudományi adjunktusát, aki felhívta a figyelmet arra, hogy hallásprobléma is állhat a háttérben, ha a baba nem gőgicsél. "Mindig megbizonyosodunk arról, hogy a gyermeknél a közelmúltban végeztek-e hallásvizsgálatot, ha beszéd- és nyelvi problémák merülnek fel" - mondta. "Még a krónikus fülfertőzések is okozhatnak problémát. A szülőknek ezt gyakran úgy írom le, mint 'víz alatti hatás', mert a fülben lévő folyadék tompíthatja a beszédhangokat, ezzel nehezítve a megértést és a kifejezést."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések