Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor veszélyes a láz?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. június 18. | Frissítve: 2017. február 6.

Forrás: Országos Gyermek-egészségügyi Intézet

Összeállításunk az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet Otthoni teendők gyermekkori lázas állapot esetén című ajánlása alapján készült.

Új ajánlás jelent meg a lázcsillapításról. Összefoglaltuk a legfontosabbakat, nehogy meglepődj a megszokottól letérő orvosi tanácsoktól.
A láz akár hasznos is lehet, ha ezzel is védekezik a szervezet a betegséggel szemben. A lázas gyerek állapota aggasztó lehet, nem csoda, hogy sokan orvoshoz fordulnak ilyenkor. Szerencsére az esetek túlnyomó többségében a gyerek gyorsan és problémamentesen átvészeli ezt a helyzetet. Előfordulhat azonban, hogy nem következik be a hamarosan várt javulás, sőt, romlik a gyerek állapota. Mindezek a ritka komplikációk komoly betegség vagy fertőzés jelei lehetnek, ezért ilyenkor feltétlenül fordulj orvoshoz!
A láz fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni a kiszáradás elkerülése érdekében!

Mikor veszélyes a láz?

Ha magas a gyerek testhőmérséklete, mindenképpen figyeljünk rá! Ugyanakkor a láz mértéke vagy tartóssága önmagában legtöbbször nem alkalmas arra, hogy megítéljük, milyen súlyos a baj. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél!
6 hónaposnál fiatalabb babák ritkán lázasak. Ha mégis, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérőjele is lehet!

Mikor veszélyes a láz?

3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 °C-os vagy ennél magasabb láza, illetve 3-6 hónapos csecsemő 39 °C-os vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol! Azonban a kötelező és ajánlott védőoltások nemkívánatos hatásaként is jelentkezhet esetleg magasabb láz az oltást követő néhány napban, anélkül, hogy a háttérben súlyos betegség állna. Az orvos feladata, hogy ezt megkülönböztesse a súlyos állapottól, tehát ilyen esetekben is feltétlenül konzultálni kell orvossal.

Mit mutat a hőmérő?

Csecsemők testhőmérsékletét legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni. Végbélben mérve a lázmérő által mutatott érték 0,5 °C-kal magasabb, mint a hónaljban mért érték.
Hónaljban mért értékek:
36-37 °C normális testhőmérséklet
37-38 °C hőemelkedés
38-39 °C mérsékelt láz
39-40,5 °C magas láz
40,5 °C felett igen magas láz
Végbélben mért értékek:
36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet
37,5-38,5 °C hőemelkedés
38,5-39,5 °C mérsékelt láz
39,5-41 °C magas láz
41 °C felett igen magas láz

Ha orvoshoz fordulsz

Ha lázas babával ügyeletes orvoshoz fordulsz telefonon, készülj előre, hogy részletesen ki fognak kérdezni a kicsi általános egészségi állapotáról, és a láz mellett jelentkező többi tünetről. Ezekről azért fontos az orvosnak tájékozódni, hogy eldönthesse, elég, ha csak ellát tanácsokkal, vagy személyes találkozásra, esetleg kórházba utalásra van szükség. Súlyosnak tűnő esetben természetesen a mentőt is hívhatsz.

A vizsgálat

A vizsgálat célja, hogy az orvos kiderítse a láz okát és, hogy kizárja a súlyos betegségek/fertőzések lehetőségét. Ennek érdekében egyéb diagnosztikus vizsgálatokat is kezdeményezhet (vérvétel, vizeletvizsgálat, röntgen), és előfordulhat, hogy azonnal kórházba utalja a kicsit. Ritkán előfordulhat, hogy még teljes kivizsgálással sem találják a láz okát azonnal. A vizsgálat során dől el az is, hogyan tovább.
A lázas gyerek általában otthon is meggyógyul, de ilyenkor is szükség lehet orvosi ellenőrzésre! Jelezd az orvosnál azt is, ha nem megoldható az otthoni ápolás! Ha telefonon, vagy ügyeletes orvostól kértél segítséget, tisztázd, hogy a továbbiakban kivel tarthatod a kapcsolatot.
Olvasd el a lázcsillapításról szóló ajánlásokat is!
További hasznos információk itt!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák