Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor vállaljuk a következő várandósságot?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2017. július 24.

Forrás: Kismama magazin

Rengeteg tényező játszik szerepet döntésünkben, hogy mikor vállaljuk a következő várandósságot.

Mikor vállaljuk a következő várandósságot?


Nemcsak fizikai jóllétünk, pszichológiai tényezők, hanem partnerkapcsolatunk, munkahelyi előmenetelünk s az elsőszülött gyerek egyénisége, egészségi állapota is befolyásolja az időzítést. Ezért nehéz is volna pontosan megmondani, mennyi idő teljen el közöttük. Ezúttal csak az orvosi javaslatokat gyűjtöttük össze.

Vetélés után

Ha a vetélés az első harmadban történt, a legtöbb szülészorvos három hónapos várakozási időt javasol az újabb fogamzásig. Ha a második harmadban került rá sor, fél évig ajánlatos várakozni.

Szülés után

Jó, ha legalább három hónap eltelik az újabb terhességig.

Császármetszés után

Egy éven belül lehetőleg ne tervezzünk újabb babát. A két szülés közt legalább fél év teljen el. Ennél hosszabb várakozásra akkor sincs feltétlenül szükség, ha több császármetszése is volt a kismamának.
Általános szabály, hogy ha a teherbe esésre akár vetélés, akár szülés után három hónapon belül kerül sor, a kismama veszélyeztetett terhesnek számít. Ilyenkor állítólag gyakrabban kerül sor koraszülésre vagy a méhszáj idő előtti kinyílására.
Az újabb baba tervezésekor vegyük figyelembe az évszakot is! Fogamzás szempontjából kevésbé előnyös a tavasz, ilyenkor ugyanis kiürültek szervezetünk vitaminkészletei. A nyár végi, őszi hónapokra már pótoltuk a hiányokat.
Minden gyermek igényli a kiemelt, csak neki szóló figyelmet, ez leginkább 2 éves korig fontos. Szakértők szerint a gyermekek érzelmi-értelmi-szociális szempontjai alapján az ideális, ha a testvérek között 2-3 év van. Ebben az esetben ugyanis mindkét gyerek megkapja azt a különös figyelmet és törődést, amelyre szüksége van ahhoz, hogy személyisége kiegyensúlyozott legyen.
Újabb kutatások szerint azoknál a gyerekeknél, akik testvérük után egy éven belül fogantak, növekszik az autizmus kockázata. Az egy évnél később fogantakhoz képest igen jelentősen, 150 százalékkal diagnosztizáltak náluk autizmust. A kutatók összefüggést találtak ugyan a korkülönbség és az autizmus között, de egyelőre a pontos okokat nem ismerik.
(Szaktanácsadó: dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák