Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor válik le a köldökcsonk?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 19. | Frissítve: 2020. július 28.

Forrás: babaszoba.hu

A baba köldökét tisztán kell tartani. De hogyan? És mikor válik le a köldökcsonk?

Mikor válik le a köldökcsonk?

A baba megszületése után jobb esetben megvárják, amíg a köldökzsinórban lévő erek pulzálása megszűnik, majd ezt követően elvágják pár centiméterre a baba hasától. Ezután leszorítják a köldökcsonkot egy műanyag csattal, amit pár nap elteltével levesznek.
A köldökcsonk ápolása azért nagyon fontos, mert nyílt sebnek számít mindaddig, amíg, le nem szárad, így kaput nyithat a kórokozóknak.
Fontos, hogy víz ne érje a köldököt és környékét, természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szabad megfürdetni a babát, csupán a hasát ne érje víz. Ha mégis pár csepp víz éri, akkor sem kétségbeesni: egyszerűen le kell itatni róla a vizet.
Sem hintőporozni, sem alkohollal kenegetni nem kell a köldökcsonkot! Semmi mást nem kell tenned, mint szárazon és tisztán tartanod a köldökcsonk környékét.
Általában 7-10 nappal a baba születése után leesik a köldökcsonk. Ha a csonk 14 nap múlva sem esik le vagy kellemetlen szagú, akkor érdemes ezt jelezni a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák