Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor válik le a köldökcsonk?

2017. június 19.

Forrás: babaszoba.hu

A baba köldökét gondosan kell tisztítani. De hogyan? És mikor válik le a köldökcsonk?

Mikor válik le a köldökcsonk?

A baba megszületése után jobb esetben megvárják, amíg a köldökzsinórban lévő erek pulzálása megszűnik, majd ezt követően elvágják pár centiméterre a baba hasától. Ezután leszorítják a köldökcsonkot egy műanyag csattal, amit pár nap elteltével levesznek.
A köldökcsonk ápolása azért nagyon fontos, mert nyílt sebnek számít mindaddig, amíg, le nem szárad, így kaput nyithat a kórokozóknak.
A seb és környékének ápolása naponta többször ajánlatos. Fontos, hogy víz ne érje a köldököt és környékét, természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szabad megfürdetni a babát, csupán a hasát ne érje víz. Ha mégis pár csepp víz éri, akkor sem kétségbeesni: egyszerűen le kell itatni róla a vizet.
Minden pelenkaváltás alkalmával érdemes lekezelni a köldököt: gyógyszertári alkohollal. Vattapamacsot, steril gézlapot vagy fültisztító pálcikát érdemes használni. Ez a művelet nem fáj a babának. Hintőporozni nem kell!
Általában 7-10 nappal a baba születése után leesik a köldökcsonk. A helyét még érdemes naponta pár alkalommal tisztítani, víz is érheti már ilyenkor. Ha a csonk 14 nap múlva sem esik le vagy kellemetlen szagú, akkor érdemes ezt jelezni a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak.

Hozzászólások

Így aludhat jobban a baba

Ha a baba boldog és kiegyensúlyozott, az édesanyja is az - ez az összefüggés pedig fordítva is fennáll.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések