Baba

Mikor tűnik el a sötét csík a hasamról?

Meddig fog látszani a sötét, függőleges csík a hasadon, és egyáltalán miért is került oda?
2022. Július 01.
Mikor tűnik el a sötét csík a hasamról? (Fotó: Getty Images)

De mi is ez a sötét csík?

A terhességi vonal, vagy orvosi nevén a linea nigra egy sötétebb vonal, amely függőlegesen halad át a kismama hasán. De lehetséges, hogy ez a vonal már korábban is ott volt, csak annyira halvány volt a színe, hogy eddig észrevétlen maradt. Az Amerikai Terhességi Egyesület (American Pregnancy Association) alapján a terhesség előtti világos vagy halvány vonal az úgynevezett linea alba (fehér vonal), ami a köldöktől a szeméremcsontig fut. Ez a terhesség során elsötétül, és ekkor kapja a linea nigra (fekete vonal) elnevezést.

Valójában a vonal színe nem fekete, inkább barnás vagy sötétebb színű, és a várandósság alatt egyre sötétebb lehet. Általában a terhesség 5. hónapja körül jelenik meg, de korábban is megmutatkozhat.

Miért jelenik meg a linea nigra?

A köldöktől lefelé futó (de egyeseknél a köldöktől felfelé is nyúlik) sötétebb vonal a legtöbb várandós nőnél megjelenik, de a világos bőrűeknél valamivel kevésbé gyakori vagy észrevehető a Babycenter szerint.

Ahogy sok más terhességi tünet és változás esetén is, itt is a hormonok állnak a háttérben. Az ösztrogén és a melanocita-stimuláló hormon hatással vannak azokra a sejtekre, melyek melanint tartalmaznak, a festékanyagot, ami a bőr színét adja. A portál szerint az teljesen ismert, hogy ezek a sejtek miért tűnnek sötétebbnek a test egyes részein, míg más részeken nem.

Ahogy a hormonszintek emelkednek, általában a terhesség közepére tűnhet elő a vonal.

Mikor tűnik el a linea nigra?

A terhesség után néhány hét vagy hónap alatt a vonal elhalványul, anélkül, hogy bármit is tenni kellene vele. Azonban egyes nőknél előfordulhat, hogy nem tűnik el teljesen.

Ha az első terhesség során megjelenik valakinél a linea nigra, valószínűleg a későbbiek során ismét előtűnik – de ez nem minden esetben van így. A későbbi terhességek során kialakulhat korábban mint először, vagy később, és lehet a színe az előzőnél halványabb vagy sötétebb is.

Meg lehet előzni a terhességi vonal megjelenését?

Mivel a hormonszintek változásával van összefüggésben, ezért megelőzni nem lehet. Azonban a következők segíthetnek minimalizálni a terhességi vonalat:

  • Használj fényvédőt – az UV sugaraknak való kitettség felerősíti a pigmentváltozást, ezért javasolt minden nap széles spektrumú (az UVA és UVB sugarak ellen is védő), SPF 30 vagy magasabb faktorszámú fényvédőt használni, és a nap folyamán többször, ismételten felvinni.
  • Ne gyantázz ezen a területen – ez bőrgyulladást is okozhat az arra érzékenyebbeknél, ami súlyosbíthatja a pigmentációt.
  • Használj hipoallergén bőrápoló termékeket – a bőrt irritáló mosószerek és bőrápoló termékek is fokozhatják a pigementációt.

Források: americanpregnancy.orgbabycenter.com