Baba

Mikor szállnak le a babák heréi?

Mi a teendőnk, ha a baba heréi nem szálltak le? Meddig érdemes várni, és mikortól szükséges a műtéti beavatkozás? Dr. Kováts Dávidot, a Bethesda Gyermekkórház gyermeksebészét kérdeztük.
2021. Szeptember 13.
Mikor szállnak le a babák heréi? (fotó: Getty Images)

Kisfiús szülőknél a fitymaszűkület mellett a másik nagy dilemma a rejtettheréjűség. Milyen okai lehetnek, ha a szülést követően a herét nem tudják tapintani, és mi a teendő ilyen esetben?

Dr. Kováts Dávid, a Bethesda Gyermekkórház gyermeksebésze segített eligazodni ebben a fontos kérdésben.

A here

A here a herezacskóban található tojás alakú páros szerv, melynek feladata a hímivarsejtek termelése mellett a tesztoszteron (férfi nemi hormon) előállítása.

Milyen gyakori probléma a rejtettheréjűség?

A méhen belüli fejlődéskor a herék még a hasüregben helyezkednek el, és a 7-9. hónap között szállnak le a herezacskóba. Rejtettheréjűségről akkor beszélünk, ha ez a folyamat zavart szenved, és a herezacskóban nem található meg az egyik vagy mindkét here.

Bár az érett újszülöttségnek sokszor kritériuma az is, hogy a herék a herezacskóban tapinthatóak legyenek, az újszülöttek 5 százalékában nem tapinthatóak biztonsággal a heregolyók a helyükön – tudtam meg dr. Kováts Dávidtól. Koraszülöttek esetében gyakoribb ez az elváltozás.Mivel az elkövetkező fél-egy évben még reménykedhetünk a here spontán leszállásában, ezért egyéves korra a kisfiúk kb. 1 százalékánál van jelen ez a probléma.

Mi okozhat zavart a here leszállása során?

A here a hasüregben, a vese körül kezd el kifejlődni és hormonális hatásokra kezd lefele vándorolni a kismedencében egészen a lágyékcsatornáig. A lágyékcsatorna a szemérem-és a csípőlapát között húzódó – külsőleg láthatatlan – izomszövetek és kötőszövetek által határolt csatorna, amin keresztül a here a zárt zacskószerű hasüregből kikerül, és lehúzódik a normál helyére.Az, hogy a here a hasüregből a lágyékcsatornába kerüljön egyrészt hormonális (elsősorban a here által termelt tesztoszteronális) hatás következtében történik meg, de az interabdominális (hasüregen belüli nyomásviszonyok) is elősegítik ezt a leszállást. Ha ezek között a tényezők között felborulnak az egyensúlyi viszonyok, akkor zavar állhat be ebben a folyamatban – tette hozzá a doktor úr.Ilyenkor különféle kóros állások alakulhatnak ki, és a here általában a hasüregben, a lágyékcsatornában vagy a herezacskó felső pólusában tapintható. Előfordulhat azonban az is, hogy nem száll le, bár ez nagyon ritka, mint ahogy az is, hogy a normál “útvonala” helyett a vándorlása kóros irányokat vesz (has bőre alá, comb felszíne, stb.) – tette hozzá a doktor úr.

Milyen vizsgálatokkal követhető a here pontos helye?

Ha házi gyermekorvos nem tapint semmit a herezacskóban, akkor a gyermek gyermeksebészhez kerül, ahol pontos diagnózist állítanak fel.A sebész feladata annak megállapítása, hogy:

  • a here nem tapintható egyáltalán vagy
  • lágyéktájon sejthető, lágyéktájon tapintható, a herezacskóba kézzel orvosilag lehozható, illetve
  • a herezacskó felső pólusában biztonsággal tapintható-e.

Ha a here nem tapintható és nem azonosítható egyértelműen, akkor képalkotó vizsgálatra lesz szükség (ultrahang, MR). Sokszor azonban ezekkel sem sikerül kideríteni az eltévedt herék helyét, ilyen esetben hasüregi tükrözés, laparoszkópos műtét keretében való herefelkeresés történik jellemzően 7-12 hónapos korban.

Meddig érdemes várni a here spontán leszállására?

Amennyiben féléves korig nem észlelnek egyéb más kóros anomáliát (pl. húgycsőfejlődési rendellenesség, vesefejlődési rendellenesség), amivel ezek a kórképek társulhatnak, akkor nincsen akut teendő, a háziorvosnak azonban követnie kell a pácienst. A jelenlegi szakmai ajánlás szerint fél-egyéves (legkésőbb másfél éves) kor között mindenképpen érdemes levinni a le nem szállt (kóros elhelyezkedésű) heréket – hangsúlyozta dr. Kováts Dávid.A régebben – elsősorban kétoldali hereleszállási zavar vagy nagyon magasan elhelyezkedő here esetén – alkalmazott gyógyszeres (hormonális) kezelések ma már háttérbe szorultak.

A gyermek kora is számít!

Nagymértékben befolyásolja a szakorvos hozzáállását az is, hogy hány éves korában, hol észlelik pontosan a problémát – emelte ki a doktor úr. Előfordulhat ugyanis, hogy az újszülöttkorban leszállt here később ismét felszállhat. Ilyenkor azt tapasztalja a szülő, hogy a here feljebb húzódik, és egyre ritkábban tapintható a herezacskóban. Ez esetben már nem a hereleszállás zavaráról, hanem egy újkeletűen észlelt problémáról (ingahere, vagy aszcendáló here) van szó, ami műtétet igényelhet.Miért fontos a rejtettheréjűséggel foglalkozni?

A le nem szállt here elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. A rejtettheréjűség nemzőképtelenséghez vezethet, és növekedhet a herecsavarodás, valamint a heredaganat kockázata is, a pszichés tényezőkről nem is beszélve, ami a normális férfi önkép kialakulásához szükséges.