Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor múlik el magától a szívzörej a gyereknél?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 16. | Frissítve: 2019. augusztus 17.

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Újszülötteknél kis sövényhiány esetében a baba növekedésével spontán záródhat, ezért általában nem igényel különösebb teendőt, csak megfigyelésre van szükség. Vannak azonban esetek, amelyek komolyabb problémát jelentenek.

Mikor múlik el magától a szívzörej a gyereknél?

Más a helyzet, ha később, valamilyen oknál fogva - például mert elmarad a baba súlygyarapodása, szívzörejt hall az orvos, vagy a csecsemő hajlamos a légúti fertőzésekre - arra gyanakszik az orvos, hogy probléma van. Ilyenkor nagyon fontos a pontos a diagnózis.
Az első jelek egyike lehet a szívzörej: orvosi nevén akcidentális vagyis ártalmatlan szívzörej a leggyakrabban előforduló szívzörej típus. Ebben az esetben a szívben semmilyen kóros szervi eltérés nem mutatható ki. Oka lehet:
- a szív normális anatómiai eltérései
- megváltozik a szív által percenként pumpált vér mennyisége, a véráramlás sebessége, vagyis szapora lesz a szívverés.
A gyerekek mintegy felének azonban valamelyik életszakaszában hallható szívzörej, ez teljesen ártalmatlan. Ez nem jelenti azt, hogy a gyermek szívbeteg lesz, általában egy átmeneti időszakot jelent valamelyik életszakaszban.
Milyen problémák lehetnek?

Pitvari sövényhiány

A veleszületett szívhibák 5-10 százalékát teszi ki.
A pitvari sövényhiánynál a két pitvar között összeköttetés van a közöttük lévő szívizom-hiány miatt.
A pitvari sövényhiány általában nem okoz tüneteket és a növekedést sem hátráltatja. Általában ha az orvos szívzörejt hall, akkor a szív ultrahang vizsgálattal igazolják. Kis sövényhiány spontán is záródhat a növekedéssel, ellenőrizni azonban kell.
Ha azonban nagy vérkeveredést is lehetővé tevő sövényhiány van, akkor gyógyszeres kezeléssel kell számolni.
A nagy sövényhiány zárását szívkatéterezéssel és záró eszközökkel oldják meg.

Kamrai sövényhiány

A veleszületett szívhibák 20-25%-át teszi ki, ezzel a leggyakoribb a szívfejlődési rendellenesség. Gyakran egyéb szervek fejlődési rendellenességei is társulnak hozzá.
Kamrai sövényhiány során hogy a szív kamrái között összeköttetés van, a szívizom-hiány miatt.
Ha a kamrai sövényhiány kicsi, akkor nem okoz tüneteket, csak a szívzörej hívja fel rá a figyelmet. A növekedés során a kis kamrai sövényhiány spontán záródhat, ezért figyelni ugyan kell, de nem igényel különösebb tennivalót.
Közepes méretű sövényhiánynál a baba fáradékonyabb lehet, súlygyarapodása elmaradhat, és hajlamosabb lehet légúti fertőzésekre is. Ilyenkor az orvos hangos szívzörejt hall. Ha a baba nem megfelelően növekszik, akkor nem várható a spontán záródás, ezért gyógyszeres kezelés szükséges, de sebészi beavatkozással történő zárás jelentheti a megoldást.
Nagyméretű sövényhiány már komoly panaszokat okoz. A baba szaporán veszi a levegőt, nehézlégzése van, és erősen izzad. Már a baba pár hetes korában légúti fertőzése alakul ki, nehezen etethető, súlya nem nő, hamar elfárad. Nagyméretű sövényhiánynál a baba vérkeringését gyógyszerrel kell támogatni, a megoldást a műtéti zárás jelenti.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák