Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor múlik el a szájpenész?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 8. | Frissítve: 2015. november 25.

Forrás: Kismama magazin

A szájpenész meglehetősen gyakori probléma. Okozója a Candida gomba, amely mindenhol megtalálható, az egészséges bőrön is.

A baba születése során is fertőződhet, illetve nem kellően tisztán tartott eszközök, például cumi, cumisüveg is közvetítheti vagy fenntarthatja a fertőzést. Némelyik csecsemő kifejezetten hajlamos rá. Szerencsére általában nem fájdalmas a szájpenész, így az evésben sem gátolja.

Néha a megfelelően alkalmazott kezelés ellenére is hosszú ideig fennállhat. Ez leginkább akkor okoz gondot, ha szopás közben megfertőzi a sérült (vagy néha akár az ép) mellbimbót. A bimbó gombás fertőzése ugyanis komoly panaszokat, égető fájdalmat, viszketést, váladékozást okozhat. Ilyenkor csak a mama és a baba együttes kezelése vezet eredményre, hiszen a visszafertőződést is meg kell akadályozni.

Nagyon gyakori, hogy a szájpenésszel egy időben, de attól függetlenül is jelentkezhet a babákon gombás popsikiütés. Ez apró, kerek, hámló szélű, vörös foltokból áll. Gomba elleni kenőccsel gyorsan gyógyítható.

Hosszan tartó problémát okozhat a szájpenész


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Anyatej: a baba legjobb védelmezője (X)

Az anyatej a természet tökéletes találmánya. A Nestlé szakértői is több évtizede kutatják és rengeteget tanultak már belőle.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák