Baba

Mikor kezd rámutatni a baba a dolgokra?

A babák már sokkal korábban elkezdenek kommunikálni, mint hogy kimondanák az első szavukat. Eleinte sírással jelzik, ha valamire szükségük van, majd amikor már jobban tudják kontrollálni kezeik mozgását, gesztusokat is használni kezdenek.
2021. Február 22.
Mikor kezd rámutatni a baba a különböző dolgokra? (Fotó: Getty Images)

Miért mutat rá a baba a különböző tárgyakra, dolgokra?

Nagyjából 6-11 hónapos kora között (más forrás szerint 12 hónapos kora körül) kezd el a baba rámutatni az őt érdeklő dolgokra, amely az egyik szociális mérföldkő a fejlődésében. Amikor a baba rámutat ezekre, kommunikál veled, és olyasmit üzen, hogy “Nézd csak meg!”, “Azt a dolgot szeretném!”, vagy azt kérdezi, hogy “Mi ez?” – írja a Smartparenting.com.ph.A dolgokra való rámutatással a babád azt szeretné, hogy közösen figyeljetek ugyanazokra a dolgokra – ezt nevezik a szakemberek megosztott figyelemnek. Ezzel azt üzeni a baba, hogy: “Látok valamit, és szeretném, ha te is látnád!”. Ez segíti a tanulását és a kapcsolat építését.

Valószínűleg azt is szeretné ezzel, hogy beszélj, szeretné hallani a hangodat, hogy mondd ki hangosan, mi az, amire rámutat. Ez segíti fejleszteni a szókincsét, és az egyes szavakat a különböző dolgokhoz társítania.

Mivel segítheted a babát a mérföldkő kapcsán?

  • Adj neki teljes figyelmet. Nagyon fontos, hogy válaszolj a babának, amikor rámutat valamire. Ilyenkor szüksége van a segítségedre, a figyelmedre.
  • Segítsd a felfedezésben. Nevezd meg a dolgot, amire a baba rámutat, mondj róla néhány jellemző dolgot, és ha az adott dolog biztonságos, engedd meg, hogy megfogja és felfedezze. Azt is mindig kérdezd meg tőle, hogy mit szeretne mondani neked az adott dologról.
  • Segítsd tevékenységekkel a rámutatásban. A rámutatás az egyik motoros készség, amelynek gyakorlására érdemes bátorítani a gyermeket. A szappanbuborékok kipukkasztása, a gombok megnyomása, vagy éppen belenyúlni üreges dolgokba olyan tevékenységek, amelyek ösztönzik a fejlődését.
  • A többi gesztusára is reagálj. A baba más gesztusokkal is kommunikálhat, ilyen lehet például a dolgok megragadása, a tárgyak odaadása, ellökése, a nyújtózkodás egy tárgy felé, a kezei felemelése, jelezve, hogy vegyék fel. Ezekre is reagálj mindig, ezzel is segítheted tudatosítani, mit jelentenek, és újra használni ezeket a gesztusokat a gyermekednek.
  • Motiválhatod a rámutatást azzal is, hogy te mutatsz valamire, amit mindketten láttok, és kérdésekkel segítesz neki, hogy felismerje: “A kutya van a kertben?”, “Az egy autó a ház előtt?”.
  • Ha rámutatsz olyan dolgokra, amikre emlékszik, és amelyeket felismer, akkor nagy valószínűséggel ő is rá szeretne majd mutatni az adott dologra.

Forrás: smartparenting.com.ph, whattoexpect.com