Baba

Mikor kezd el gőgicsélni a baba?

Az újszülöttek és a babák sokféle hangot adnak, sokféleképpen "szólnak" hozzánk, és ezek mindegyike sajátos hatással van ránk. A gőgicsélés az egyik ezek közül, ami nagyon pozitív érzelmi reakciót tud kiváltani. De mikor számíthatunk erre a babától?
2021. Augusztus 03.
Mikor kezd el gőgicsélni a baba? (Fotó: Getty Images)

Mikor kezd gőgicsélni a baba, és miért gőgicsél?

A babák várhatóan nagyjából két hónapos korukban kezdenek gőgicsélni. Ezek az első olyan hangjaik között vannak, amelyek nem azt jelzik, hogy valamire sürgetően szükségük van, vagy kényelmetlenül érzik magukat valamilyen módon – írja a fatherly.com internetes portál. A gőgicsélés hangjai nagyon aranyosak, így pozitív és kellemes válaszreakciót képesek kiváltanak a hallótávolságon belül lévő felnőttekből.

De amellett, hogy ennyire elragadóak ezek a hangok, a gőgicsélés az első szakasza annak, hogy a baba elsajátítsa a nyelvet. Ezt a szakaszt követi a gügyögés, majd a felismerhető szavak. A gőgicsélés egyre összetettebbé válik, ahogy a baba megtanulják utánozni a magánhangzókat, amelyeket a felnőttektől hall.

A tudomány még nem fejtette meg, egészen pontosan miért is gőgicsélnek a babák – de ahogy a fatherly.com írja, Mary K. Fagan, az Indianai Egyetem Orvostudományi Karától megjegyezte hogy ez egyszerűen lehet azért, mert a kisbabák szeretik hallani saját magukat. Erre a következtetésre akkor jutott, amikor cochleáris implantátummal rendelkező babákkal foglalkozott egy tanulmány során. “A cochleáris implantáció előtt a súlyos halláskárosodásban szenvedő babák ritkábban szólaltak meg, mint a halló csecsemők” – jegyezte meg Fagan. “Azonban nem sokkal a cochleáris beültetés után a vokalizációjuk szintje olyan volt, mint halló társaiké.”

Mi lehet az oka, ha nem gőgicsél?

Dr. Caitlin Raaz, az Észak-Colorado Egyetem audiológiai és beszéd-nyelvtudományi adjunktusa szerint hallásproblémák is állhatnak a háttérben, ha a baba nem gőgicsél. A szakember szerint ha egy gyermeknél a beszéddel és a nyelvvel kapcsolatos aggályok merülnek fel, meg kell vizsgálni a hallását. “Még a krónikus fülfertőzések is okozhatnak problémát. Ezt gyakran úgy írom le a szülőknek, mint a ‘víz alatti hallás’, mert a fülben lévő folyadék elfojthatja a beszédhangokat, ami megnehezíti azok megértését és előállítását” – mondta el a fatherly.com-nak.

Válaszoljunk a baba gőgicsélésére!

Ahogy a medicinenet.com írja, a babák a szüleik hangja és más hangok felé fordulnak, és több gőgicséléssel reagálnak a hangokra. A gőgicsélést ösztönözhetjük, ha vicces arcokat vágunk, vagy szórakoztató hangokat adunk, vagy nevetünk.

Amikor a baba gőgicsél, a torka hátsó részén hoz létre olyan magánhangzós hangokat, mint az ah-ah-ah, vagy az oh-oh-oh. Ilyenkor próbáljuk válaszolni, például úgy, hogy mi magunk is megismételjük ezeket a hangokat – ezzel is támogathatjuk a beszédfejlődést.

De ne várjuk el, hogy a baba ilyenkor biztosan visszaválaszoljon, hiszen lehetséges, hogy még időre van szüksége ahhoz, hogy elsajátítsa a “beszélgetést”. De a szülő bármit is mond neki, a baba egyszerűen szereti hallani a hangját. A kutatások szerint egyébként a babák jól reagálnak a rövidebb mondatokra vagy szavakra, illetve a túlzó hangokra és gesztusokra.

Ebben az időszakban emellett a baba beszédfejlődését segíthetjük a rendszeres olvasással, és ismertessük különböző hangokkal is: szélcsengővel, ketyegő órával, halk zenével, zenélő dobozzal, stb. A gőgicsélés, majd a gügyögés végül valódi szavakká válnak majd – ismétlődő szótagokká, mint például a ma-ma, vagy a ba-ba, egyéves koruk körül pedig általában az első szavukat is kimondják a babák. (De természetesen ez lehet később vagy korábban is, hiszen minden baba más, így mind a saját tempójuk szerint fejlődnek.)

Források: fatherly.com, medicinenet.com