Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor kezd el a baba a játékok után nyúlni?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 1.

Forrás: babaszoba.hu

Újszülöttként a baba valószínűleg apró kis ökölbe szorítja az ujjait, de nem sokkal később rájön, hogy a kezeivel bizony el is tudja érni a dolgokat.

Mikor kezd el a baba a játékok után nyúlni? (Fotó: Getty Images)

Mikor lehet számítani erre a fejlődési mérföldkőre?

A baba 5 hónapos korában az ismerős tárgyak után kell nyúlnia, de néhány kisbaba már 3 hónapos korára a játékok, a kutya után nyúl, és természetesen anyát és apát is eléri.

Hogyan lehet segíteni a babát?

Az újszülöttnek - aki napjai nagy részét még alvással tölti - nincsenek kiterjedt ismeretei az őt körülvevő világról. Ahogy a kisbaba egyre több időt tölt ébren, figyelmesen, gyorsan fejlődő érzékei is új lehetőségeket nyitnak meg előtte. Mielőtt a kicsi utána nyúl a dolgoknak, két fontos felfedezést tesz: egyrészt, hogy a kiságyon és a játszószőnyegen kívül van egy egész világ, emberekkel, játékokkal, tárgyakkal, másrészt pedig, hogy a dolgok elérésében a karjai és kezei lesznek a segítségére.
A babának a szülő is segíthet abban, hogy felfedezze, hogyan érheti el a dolgokat, például ha játékokat tesz a játszószőnyegre, vagy a kiságy fölé kiságyforgót. A játékidő közben a játékokat célszerű a babához közel, könnyen elérhető helyre tenni - természetesen szülői felügyelettel legyen a kicsi -, így ő is láthatja és megpróbálhat utánuk nyúlni, a szülő pedig megdicsérheti a próbálkozásért. Lehet, hogy még nincs meg a megfelelő szem-kéz koordinációja, hogy kézbe tudja fogni, ami után nyúl, de minden interaktív játék, amit játszol vele, segít neki.
Ha a baba 5 hónapos koráig sem nyúl a játékok, tárgyak után, az sem ad feltétlenül okot az aggodalomra. Lehet, hogy csak habozik, és ezért nem próbálja elérni a dolgokat - a babák is lehetnek szégyenlősebbek -, vagy eddig egyszerűen nem mutattak még neki olyasmit, ami annyira felkeltette volna az érdeklődését, hogy utána akarjon nyúlni. A sok játékidő, sokféle tárggyal tudja támogatni a baba növekvő tértudatát és motorikus készségeit.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák