Baba

Mikor érheti a baba bőrét nap?

Meddig ajánlott távol tartani a babát a közvetlen napfénytől, és mire érdemes figyelni, amikor napra viszed?
2021. Július 20.
Mikor érheti a baba bőrét nap? (Fotó: Getty Images)

Meddig kell óvni a közvetlen napfénytől a babát?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ajánlása szerint a kisbabákat 6 hónapos korukig óvni kell a közvetlen napfénytől. Ennek az oka az, hogy a félévesnél fiatalabb babák bőre még túl kevés melanint tartalmaz, a bőr pigmentanyagát, ami a haj és a szemek színét is adja, és védelmet nyújt a nappal szemben.

Hogyan védjük a babát a napfénytől?

Ha napsütéses időben indultok el, megfelelő védőruhába kell öltöztetni a kisbabát: lenge és vékony ruhákba, hosszú ujjú felsőbe, nadrágba, és adj rá egy szélesebb karimájú kalapot vagy sapkát is, ami védi az arcát, nyakát, füleit. A baba 6 hónapos kora alatt ugyanis nem ajánlott a fényvédő krémek használata, mert a vékony bőrén át gyorsan felszívódnak ezek a termékek, a szervezetbe kerülő anyagok lebontásának a képessége viszont még fejletlen.

A babakocsit soha ne takard le – ha nincs árnyék, használd a babakocsi saját árnyékolóját, vagy kocsira szerelhető napernyőt. Ha így sem tudsz elegendő árnyékot biztosítani, abban az esetben nagyon minimális mennyiségű, babák számára biztonságos fényvédő krémet lehet kisebb területeken alkalmazni, mint az arca, a kezei, a lábfejei – amit nem tudsz ruhával fedni.A fényvédő krém legyen legalább 30-as fényvédő faktorral ellátott, és nyújtson védelmet az UVA- és UVB-sugárzás ellen is, és lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazzon. Nap közben 10-16 óra között a legnagyobb az UV-sugárzás, ezért ha tehetitek, más időpontban induljatok inkább útnak, amikor már kevésbé süt a nap.Források: whattoexpect.comnhs.uk