Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor alussza végre át az éjszakát a csecsemőnk?

Szerző: Babaszoba.hu

2010. december 10. | Frissítve: 2016. február 1.

Forrás: Medipress

Az újszülött érkezése felett érzett öröm hamar átcsaphat kétségbeesésbe, ha a csecsemő még kilenc hónapos korában is háromszor, négyszer felébred éjszaka. Egy friss tanulmány szerint a csecsemők három hónapos korukra már képesek végig aludni az éjszakát.

Mikor alussza végre át az éjszakát?

A legtöbb szakkönyv és a gyerekorvosok többsége is úgy véli, hogy a csecsemőknek egyéves korukra illene átaludniuk az éjszakákat. Egy új-zélandi kutatás azt vizsgálta, vajon tényleg képesek-e erre a gyerekek. Az éjszaka végigalvásának három különféle fajtájával találkoztak: az egyik az éjféltől hajnal ötig tartó, a másik az egyfolytában nyolc óra hosszat tartó, a harmadik pedig az este tíztől reggel hatig - egyébként szintén nyolc órán át - tartó, amely amúgy a legjobban illeszkedik a családok életritmusába.
A kutatók megkérték a szülőket, hogy egy éven keresztül, havonta hat napon át vezessenek naplót gyermekük alvási szokásáról, miközben videofelvevővel is megfigyelték őket. A vizsgálat végére kiderült, hogy a csecsemők három hónapos korukra képesek átaludni az éjszakát úgy, hogy a fenti három típus közül az egyikbe besorolhatóak lesznek. Bár az este tíztől reggel hatig tartó alvást kicsit nehezebb volt megvalósítani, sokuknak még ez is sikerült.

A tanulmány fő szerzője, Jacqueline M. T. Henderson, a Canterbury Egyetem munkatársa elismerte, hogy a kutatás során arra nem tértek ki, vajon a vizsgált csecsemők anyatejjel vagy tápszerrel tápláltak voltak-e, noha köztudott, hogy a szoptatott csecsemők gyakrabban kelnek fel éjszaka enni, mint cumisüvegből táplált társaik. Mindenesetre a tanulmány új-zélandi szerzői azt állítják, a fenti vizsgálat bebizonyította, hogy a csecsemőket legkésőbb négy hónapos korukra igenis meg lehet tanítani arra, hogy este tíztől reggel hatig aludjanak.

A tanulmányt a Pediatrics című folyóirat közölte.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Gyakran ébred éjszaka
 • Tuti altató trükkök
 • Miért nem alszik ez a gyerek?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák