Baba

Mikor derül ki, milyen színű lesz a szemünk?

A szülők szemszínéből persze kalkulálhatunk, de azért mégis hatalmas izgalom övezi a végleges szemszín kérdését. A legtöbb babánál egyéves korra kiderül, milyen színű szemekkel éli majd az életét.
2015. Április 30.

A nagy kérdés: milyen színű lesz a szeme?

Felnőttkorunkban is szeretünk elidőzni azon, hogy kinek, milyen színű a szeme, milyet szeretne, kinek volt ilyen a családban, milyet szeretne a gyerekének, melyik a leggyakoribb szemszín, és egyáltalán milyen színek vannak, mi okozza a különbséget? Különösen élvezetes “sport” lesz ez akkor, amikor gyerekünk lesz. A “kire hasonlít jobban” kérdés mellett az egyik leggyakrabban elhangzó és az első hónapokban sokszor előkerülő, szülőket, barátokat, rokonokat feszítő kérdés az, hogy “milyen lesz a szeme színe” a gyereknek. Érdeklődve figyeljük a kicsiket, mikor érkezik el az az időpont, hogy véglegesen kialakul a szemük színe.

A dolog azonban nem is egyszerű: amikor valakinek kisbabája születik, pár hónapig még biztosan türelemmel kell várnia, hogy megtudja, a kicsinek milyen színű lesz a szeme, vagyis a születés után még néhány hónap izgalom vár ránk, míg egyértelműen kiderül, kinek a szemszínét örökölte a baba.

Az újszülöttek általában kékesszürke szemszínnel születnek, és a szem végleges színe csak 6 és 12 hónapos kora között alakul ki, de az is előfordulhat, hogy ennél később, akár csak három éves kor körül véglegesedik a szín. Vagyis türelmesnek kell lenni. Persze biológiát a legtöbben tanultunk és ma már szemszín-kalkulátorokat is találhatunk az interneten.

“Mivel a férjem szeme és az én szemem is kék, így halványuló biológiai ismereteinket felidézve arra jutottunk, hogy a gyerek szeme is csak kék lehet. A testvéremnél viszont, mivel az ő feleségének barna szeme, a bátyámé pedig kék, a babáknak végül barna szeme lett” – meséli a szemszín családi szórását Melinda, akinek most 2 éves a kislánya, hozzátéve, kiskorában arról álmodozott, hogy az ő gyerekének zöld szemszíne lesz – mert ő is arra vágyott.

Erre azonban nagyon kevés esély lehet, mert a zöld nem igen nyerhet a domináns barnával szemben, s tény az is, hogy a zöld a legritkább szemszín a világon, az emberek 2 százalékának van csupán.

A szem szivárványhártyájában (vagy más néven íriszében) lévő melanin névre keresztelt pigment mennyisége határozza meg, hogy a szemek milyen színűek. “Eredetileg” barna a szem színe (ennek az előfordulása a leggyakoribb), de a melanin mennyiség változásával, a létrejövő mutációkkal ma már kék, zöld, szürke szeme is lehet valakinek.

Azt is érdekes megfigyelni, hogy vannak olyan esetek, amikor egy stresszes, fáradt vagy felfokozott lelki állapot hatására más színűnek látjuk a szemünk színét, de a szakemberek szerint ez csak optikai csalódás.

A megszokott forma (két szem – egy szín) mellett ritkán ugyan, de előfordulhat az úgynevezett heterokrómia is, ami tulajdonképpen egy szemmutáció: ilyenkor az egyik szem színe eltér a másiktól.

Kapcsolódó cikkeink: