Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor alakul ki a balkezesség?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 11.

Forrás: babaszoba.hu

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vártnál jóval korábban kialakul a balkezesség.

Mikor alakul ki a balkezesség? (Fotó: Getty Images)
Az emberek nagyjából 10,6%-a balkezes, a kutatókat pedig régóta foglalkoztatja, mikor is alakul ki a balkezesség. Elterjedt vélekedés, hogy ez akkor válik egyértelművé, amikor a gyermek írni tanul. A Psychology Today, a témával foglalkozó cikke szerint azonban ez már sokkal korábban, még a születés előtt kialakul.
A kutatók egy 1998-as tanulmányban valós idejű ultrahang felvételeken vizsgálták 72 magzatot a 10. terhességi héten, a bal és jobb karok mozgására összpontosítva. Az eredmény szerint a magzatok 85%-a többet mozgatta a jobb karját, mint a balt - ez közel áll a jobb kezes felnőttek arányához (89,4%).
Egy másik, 1990-es tanulmányban a hüvelykujj-szopás oldalpreferenciáját vizsgálták meg 224 magzatnál. Az eredmények szerint csak 5,4%-uk szopta inkább a bal hüvelykujját, míg 94,6% a jobb oldalit preferálta. A vizsgálatot megismételték a babáknál a terhesség későbbi időszakában is, és a preferenciájuk nem változott.
A kérdés az, hogy ezek a viselkedések előrejelzik-e a bal-, illetve jobbkezességet. 2005-ben publikáltak egy nyomon követő tanulmányt, melyben 75, 10-12 éves gyermeket vizsgáltak, akiknél korábban, magzati korban megfigyelték a hüvelykujj-szopás oldalpreferenciáját. Az eredmények alapján 60 gyermek a jobb kezét preferálta magzatként, és ők később jobbkezesek is lettek. A 15 gyermek közül, akik magzatként a bal hüvelykujjukat preferálták, 10 gyermek volt balkezes 10-12 évesen, míg a többi 5 gyermek jobbkezes.
Tehát 70 gyermeknél a magzati vizsgálatok előre jelezték, hogy milyen kezesek lettek. Ez 93,3%-os arány, amely azt mutatja, hogy az emberek többségénél már magzatként kialakul, jobb- vagy balkezesek lesznek-e. A további eseteknél pedig felmerülhet annak a kérdése, hogy a környezeti tényezők mennyire befolyásolják a későbbi balkezességet.
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák