Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért vérzek ennyire?A szülész válaszol

Szerző: Babaszoba.hu

2012. május 18. | Frissítve: 2020. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon mi tegyen az anya, ha a szoptatás mellett egyre erősebb a menstruáció? A szülész válaszol.

Előfordulhat, hogy a szoptatás mellett egyre erősebb a menstruáció

Másfél éve szültem a második gyerekemet, őt még most is szoptatom. Féléves korában jött meg a menstruációm, és azóta úgy érzem, egyre durvábbak a vérzések. Már nappal is éjszakai betétre van szükségem, és az sem tart ki sokáig, ezért jól meg kell gondolnom, hova merészkedjek el az első három napban. Normális ez?
Viki, e-mail
Fogamzóképes korú nőknél előfordulhat, hogy egyre erősebbé válik a vérzés. Ilyen esetekben mindig alapos kivizsgálásra van szükség, amelynek első lépése az ultrahang lehet, ez például a miómák felderítésében segíthet. Ha nincs mióma, második lépésben hormonális eltérésre gondolnék. A szoptatás idején előfordulhatnak olyan ciklusok, amelyekben nincs peteérés. Tüszőrepedésre nem kerül sor, ezért sárgatest sem alakul ki, következésképp a sárgatesthormon nem ellensúlyozza a ciklus első felében domináns hormont.
A következmény a méhnyálkahártya túlburjánzása, ami végül erős vérzéshez vezet. A további lépésekről aszerint kell dönteni, hogy mit szeretne. Ha például fogamzásgátlásra is szükség volna, az egyszerű spirál nem jó választás, de a sárgatesthormont adagoló spirál legalább a méhnyálkahártya működését rendezi. Kedvező hatást fogamzásgátló tabletta szedésével is el lehet érni, hiszen akkor felfüggesztjük a normális ciklikus működést, és enyhébbek lesznek a vérzések.
Szoptatás alatt viszont nem szedhető ösztrogént is tartalmazó tabletta. Bármelyik tabletta vagy hormonális fogamzásgátló alkalmazása előtt alaposan mérlegelni kell, hogy nincs-e olyan tényező, amely miatt nem javasolhatjuk a szedést. Ugyanakkor túl erős vérzésre panaszkodó páciensnél is nagyon fontos, hogy a nő egészét nézzük! Rendben van-e úgy egyébként? A lelkiállapota, a táplálkozása, az életvezetése, a testsúlya?
Nagyon jó eredményt lehet elérni gyógyszerek nélkül is, ha ezeken a területeken MINDENÜTT rendet rakunk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések