Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért vérzek ennyire?A szülész válaszol

Szerző: Babaszoba.hu

2012. május 18. | Frissítve: 2020. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon mi tegyen az anya, ha a szoptatás mellett egyre erősebb a menstruáció? A szülész válaszol.

Előfordulhat, hogy a szoptatás mellett egyre erősebb a menstruáció

Másfél éve szültem a második gyerekemet, őt még most is szoptatom. Féléves korában jött meg a menstruációm, és azóta úgy érzem, egyre durvábbak a vérzések. Már nappal is éjszakai betétre van szükségem, és az sem tart ki sokáig, ezért jól meg kell gondolnom, hova merészkedjek el az első három napban. Normális ez?
Viki, e-mail
Fogamzóképes korú nőknél előfordulhat, hogy egyre erősebbé válik a vérzés. Ilyen esetekben mindig alapos kivizsgálásra van szükség, amelynek első lépése az ultrahang lehet, ez például a miómák felderítésében segíthet. Ha nincs mióma, második lépésben hormonális eltérésre gondolnék. A szoptatás idején előfordulhatnak olyan ciklusok, amelyekben nincs peteérés. Tüszőrepedésre nem kerül sor, ezért sárgatest sem alakul ki, következésképp a sárgatesthormon nem ellensúlyozza a ciklus első felében domináns hormont.
A következmény a méhnyálkahártya túlburjánzása, ami végül erős vérzéshez vezet. A további lépésekről aszerint kell dönteni, hogy mit szeretne. Ha például fogamzásgátlásra is szükség volna, az egyszerű spirál nem jó választás, de a sárgatesthormont adagoló spirál legalább a méhnyálkahártya működését rendezi. Kedvező hatást fogamzásgátló tabletta szedésével is el lehet érni, hiszen akkor felfüggesztjük a normális ciklikus működést, és enyhébbek lesznek a vérzések.
Szoptatás alatt viszont nem szedhető ösztrogént is tartalmazó tabletta. Bármelyik tabletta vagy hormonális fogamzásgátló alkalmazása előtt alaposan mérlegelni kell, hogy nincs-e olyan tényező, amely miatt nem javasolhatjuk a szedést. Ugyanakkor túl erős vérzésre panaszkodó páciensnél is nagyon fontos, hogy a nő egészét nézzük! Rendben van-e úgy egyébként? A lelkiállapota, a táplálkozása, az életvezetése, a testsúlya?
Nagyon jó eredményt lehet elérni gyógyszerek nélkül is, ha ezeken a területeken MINDENÜTT rendet rakunk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések