Baba

Miért van melegük a férfiaknak akkor is, amikor a nők fáznak?

Gyakori, hétköznapi probléma a hitvesi ágyban, hogy a férfi panaszkodik, hogy melege van, és lerúgja magáról a takarót, míg a nő jéghideg lábakkal, dupla pulóverben didereg, és gyapjúzoknit keres a fiókban.
2016. Szeptember 05.

A nők általában nyakukig húzzák a takarót

Míg mindkét fél a másikra panaszkodik ilyenkor, a különbség egyszerűen a férfi és a női anatómiában keresendő.

A női szervezet abban jobb, hogy belső hőmérsékletét megőrzi annak érdekében, hogy a magzatot melegen tudja tartani, míg a férfi testének hőmérséklete jobban tűri az ingadozásokat, ezért sokszor észre sem veszik a hőmérséklet nők számára drasztikus lehűlését.

Persze az, hogy maga a női szervezet könnyen veszít a hőből, teljesen érthető: a női hormonok, a kisebb testfelület és a lassabb anyagcsere mind fontos szerepet játszanak ebben. A nők testében ezzel együtt kisebb a hőt generáló izomtömeg, és még jobban hajlamosak fázni menstruáció idején.

Mindennek eredményeként amikor aztán lehűl a levegő, a nő keringése a vért a bőrtől eltereli, hogy a belső részeket védje, míg a férfi belső hőmérséklete kissé ugyan csökken, de olyan minimális mértékben, hogy azt valószínűleg észre sem veszi: ennek a különbségnek tudható be a párok közötti gyakori vita, hogy melyik takaró legyen az ágyon, és ezért vesznek össze a férfiak és a nők az irodában is, hogy mennyi legyen a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress