Baba

Miért ütöget a kisbabád, miközben szoptatod?

Teljesen normális viselkedés a babától, ha szoptatás közben izeg-mozog, elterelődik a figyelme, elfordul, de még az is, ha csapkod. Egyáltalán nem ritka, hogy a baba megütögeti az anyukáját szoptatás közben. De mi ennek az oka?
2020. Szeptember 01.
Miért ütöget a kisbabád, miközben szoptatod? (Fotó: Getty Images)

Valójában az aprócska ütések a babától megszokottak. – A kisbabák gyakran “ütögetnek” különböző okok miatt. Néha csak arra van szüksége, hogy ezzel hívja fel a szülők figyelmét, reakciót váltson ki – mondta el Dr. Jay Lovenheim, gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia tagja a Romper.com-nak. Tehát, ez lehet egy kommunikációs módszer a babától, de történhet akár teljesen ok nélkül is.

Ha ezek az ütögetések ismétlődnek, például minden szoptatáskor, akkor ez inkább a gyermek agyfejlődésével állhat összefüggésben, mint bármi mással. – Ha a babák reakciót váltanak ki ilyesmivel, akkor gyorsan megtanulják, hogy erre választ kapnak. Ez hatalmas fejlődési ugrás kognitív és szociális szempontból – mondta el a lapnak Dr. Anna Board Contrucci, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia tagja. Tehát egy ekkora baba nem dühből üt, mint például egy idősebb gyermek, csupán azért, mert rájönnek az ok-okozati összefüggések alapjaira.

Másik oka is lehet, ha a baba ütöget szoptatás közben – az, hogy egész egyszerűen szereti használni a kezecskéit. Ez általában 6-9 hónapos kora között jellemző. Ezek az ütések finomak, gyengédek, általában 1-2 percig csapkod így a baba.

Kell tenni tehát valamit, ha a baba ütöget szoptatás közben? Ez az anyukán múlik. Ha ez a viselkedés zavaró a számára, elterelheti a baba figyelmét másra. Jó módszer lehet valamilyen játékot adni a kicsinek, amivel elfoglalhatja a kezét, vagy a kezébe adni az anyuka ruháját. Dr. Lovenheim azt javasolja, ha az anyuka szeretné, hogy felhagyjon a baba az ütögetéssel, minden ütésnél mondja, hogy “nem”, majd vonja el a figyelmét. Ha ez nem működik, akkor az ütés után óvatosan tegye le egy a babát biztonságos helyre, például a kiságyába, majd sétáljon ki a szobából egy rövid időre, maximum fél percre. De érdemes lehet olyan szoptatási pozícióval is próbálkozni, amely minimálisra csökkenti az ütögetés lehetőségét.

Forrás: romper.com