Baba

Miért termel kevesebb anyatejet az egyik mell?

Azt vetted észre, hogy az egyik melled kevesebb tejet termel? Ez még nem ok az aggodalomra, ettől függetlenül is juthat elegendő anyatej a kisbabádnak.
2020. November 20.
Miért termel kevesebb anyatejet az egyik mell? (Fotó: Getty Images)

Az új anyukák tapasztalhatják, hogy az egyik mellük – általában a jobb – több anyatejet termel. A másik mell igyekszik ezzel lépést tartani, de ez sokszor nem sikerül. Ez sok nőnél van így, és néha “nem egyenlő tejellátásnak” is szokták nevezni. Ellentétben a logikusnak tűnő magyarázattal, ez nem áll összefüggésben azzal, hogy jobb- vagy balkezes-e az anyuka, illetve hogy melyik oldalán hordozza a babáját.

A Breastfeeding Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban több mint 200 anyuka által lefejt tej mennyiségét mérték le, és megállapították, hogy gyakori a különbség a mért mennyiségeket tekintve a jobb és a mell esetében – írja a mother.ly internetes portál. Az anyatej mennyisége 65,7%-ban a jobb mell esetében volt több, függetlenül a jobb- vagy balkezességtől. Ennek az oka, hogy a két mell általában nem egyforma, és az egyes mellek eltérő jellemzői valódi különbséget jelentenek abban, hogy mennyi tejet termelnek.

Előfordulhat például, hogy az egyes mellekben különböző mennyiségű tejképző szövet és különböző méretű tejcsatornák vannak, ezért az egyik emlő több tejet termel, mint a másik. A mellbimbók szerkezete is lehet eltérő, így az egyikre könnyebben tud rátapadni a kisbaba.

Továbbá egy másik oka lehet annak, hogy az egyik mell több tejet termel, hogy a baba előnyben részesíti azt az oldalt. Az, hogy mennyi anyatej termelődik, függ attól, mennyit fogyasztott belőle a baba, így kevesebbet tejet termelhet az emlő, amelyet a kicsi nem részesít előnyben.

Amiatt, hogy nem termel azonos mennyiségű tejet mindkét mell, nem kell aggódni, hiszen a szervezet így is tudja, mennyi anyatejre van szüksége a gyermeknek.

Ha mégis aggódsz, ösztönözheted azt a melledet, amelyik kevesebbet anyatejet termel – próbáld meg minden etetés elején először azt a melledet ajánlani a gyermekednek. A kisbabák általában több tejet fogyasztanak abból a mellből, amelyre először helyezik őket. Segíthet az is, ha a szoptatások között lefejsz némi anyatejet, remélhetőleg ez is növelheti a termelődését.

Minden szoptatáskor vagy lefejéskor próbáld meg a legalaposabban kiüríteni a melled. Az anyatej tartalmaz egy FIL-nek nevezett tejsavófehérjét, ez pedig lassítja a tejszintézist, amikor a mell megtelt. Tehát lassul a tejtermelés, ha felhalmozódik az anyatej, és több FIL van jelen.

A Journal of Perinatology folyóiratban megjelent kisebb tanulmányban a kutatók összehasonlították az anyukák mindkét melle által termelt anyatej makrotápanyag-tartalmát. Arra jutottak, hogy az anyatej tápanyagtartalmát nem befolyásolja sem a domináns kezük, hogy melyik mellből származik, illetve a mellméret sem. Így ha az egyik mell kevesebbet is termel, a másik tudja pótolni az anyatejet.