Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért termel kevesebb anyatejet az egyik mell?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 20.

Forrás: babaszoba.hu

Azt vetted észre, hogy az egyik melled kevesebb tejet termel? Ez még nem ok az aggodalomra, ettől függetlenül is juthat elegendő anyatej a kisbabádnak.

Az új anyukák tapasztalhatják, hogy az egyik mellük - általában a jobb - több anyatejet termel. A másik mell igyekszik ezzel lépést tartani, de ez sokszor nem sikerül. Ez sok nőnél van így, és néha "nem egyenlő tejellátásnak" is szokták nevezni. Ellentétben a logikusnak tűnő magyarázattal, ez nem áll összefüggésben azzal, hogy jobb- vagy balkezes-e az anyuka, illetve hogy melyik oldalán hordozza a babáját.
A Breastfeeding Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban több mint 200 anyuka által lefejt tej mennyiségét mérték le, és megállapították, hogy gyakori a különbség a mért mennyiségeket tekintve a jobb és a mell esetében - írja a mother.ly internetes portál. Az anyatej mennyisége 65,7%-ban a jobb mell esetében volt több, függetlenül a jobb- vagy balkezességtől. Ennek az oka, hogy a két mell általában nem egyforma, és az egyes mellek eltérő jellemzői valódi különbséget jelentenek abban, hogy mennyi tejet termelnek.

Miért termel kevesebb anyatejet az egyik mell? (Fotó: Getty Images)

Előfordulhat például, hogy az egyes mellekben különböző mennyiségű tejképző szövet és különböző méretű tejcsatornák vannak, ezért az egyik emlő több tejet termel, mint a másik. A mellbimbók szerkezete is lehet eltérő, így az egyikre könnyebben tud rátapadni a kisbaba.
Továbbá egy másik oka lehet annak, hogy az egyik mell több tejet termel, hogy a baba előnyben részesíti azt az oldalt. Az, hogy mennyi anyatej termelődik, függ attól, mennyit fogyasztott belőle a baba, így kevesebbet tejet termelhet az emlő, amelyet a kicsi nem részesít előnyben.
Amiatt, hogy nem termel azonos mennyiségű tejet mindkét mell, nem kell aggódni, hiszen a szervezet így is tudja, mennyi anyatejre van szüksége a gyermeknek.
Ha mégis aggódsz, ösztönözheted azt a melledet, amelyik kevesebbet anyatejet termel - próbáld meg minden etetés elején először azt a melledet ajánlani a gyermekednek. A kisbabák általában több tejet fogyasztanak abból a mellből, amelyre először helyezik őket. Segíthet az is, ha a szoptatások között lefejsz némi anyatejet, remélhetőleg ez is növelheti a termelődését.
Minden szoptatáskor vagy lefejéskor próbáld meg a legalaposabban kiüríteni a melled. Az anyatej tartalmaz egy FIL-nek nevezett tejsavófehérjét, ez pedig lassítja a tejszintézist, amikor a mell megtelt. Tehát lassul a tejtermelés, ha felhalmozódik az anyatej, és több FIL van jelen.
A Journal of Perinatology folyóiratban megjelent kisebb tanulmányban a kutatók összehasonlították az anyukák mindkét melle által termelt anyatej makrotápanyag-tartalmát. Arra jutottak, hogy az anyatej tápanyagtartalmát nem befolyásolja sem a domináns kezük, hogy melyik mellből származik, illetve a mellméret sem. Így ha az egyik mell kevesebbet is termel, a másik tudja pótolni az anyatejet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák