Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért szeretik annyira a babák a kukucsozást?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. január 7. | Frissítve: 2021. augusztus 5.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik első közös játék, amit a babával lehet játszani, az a kukucsozás. Ez a játék elképesztően izgalmas és érdekes a babák számára, és nagyon jól tudnak rajta szórakozni. De miért szeretik ennyire?

Dr. Danelle Fisher, a Providence Saint John Egészségügyi Központ (Providence Saint John's Health Center) gyermekorvosa és gyermekgyógyászati alelnöke szerint a babák azért szeretik annyira a kukucsozást, mert ilyenkor boldog arcokkal kerülnek interakcióba, ami játék a számukra. "A személy eltűnik és azonnal megjelenik, és ezt viccesnek gondolják" - idézi a szakértőt a Romper.com.
Miért szeretik annyira a babák a kukucsozást? (Fotó: Getty Images)
A Babycenter.com szerint a kukucs játék azt utánozza, amit a babák ilyenkor kezdenek megérteni a világról: hogy a tárgyak és az emberek akkor is léteznek, amikor nem látják őket. A gyors eltűnéseket és ismételt előbukkanásokat pedig ezért tartják mulatságosnak. Ez a koncepció más néven a tárgyállandóság, amely megértése fontos mérföldkő a babáknak - ezt általában 4 hónapos koruk után érik el. Amikor ezt elérik a babák, az egy kognitív fejlődési ugrásnak, a memória és az absztrakt gondolkodási képesség területén bekövetkezett fejlődésnek a jele.
A BBC.com szerint a kukucs játék a jó viccek alapstruktúrájára épül, a meglepetés és az elvárások egyensúlyára. A cikk felidézi Gerrod Parrott és Henry Gleitman kutatók 6, 7 és 8 hónapos babák bevonásával készült tanulmányát. Ennek során a kukucs játék a legtöbbször a hagyományos módon zajlott, míg máskor a felnőtt elrejtőzött, majd egy másik felnőtt jelent meg helyette. Ezekről felvételek készültek, melyeket független megfigyelők értékeltek olyan szempontból, hogy mennyire mosolyogtak és nevettek a babák a játék közben.
A játékok során, amikor más felnőtt bukkant fel, nem pedig az, aki elbújt, a babák kevésbé mosolyogtak és nevettek, pedig ez volt a meglepőbb játék. Az életkor előrehaladtával nőtt a különbség a hagyományos és a trükkös kukucs játék élvezetében, és a 8 hónapos babák élvezték a legkevésbé a trükkös játékot.
A kutatók úgy értelmezték, hogy a játék arra támaszkodik, hogy az eredménye megjósolható. Ahogy a babák növekednek, úgy az elvárásuk az eredménnyel kapcsolatban is erősebb lesz, így nagyobb lesz az eltérés a valódi történtekhez képest, és így egyre kevésbé találják viccesnek.
A kukucsozás népszerűségének további titka, hogy ahogy a babák idősebbek lesznek, a szülők a gyermekek új képességeihez alakíthatják a játékot. Először, amikor a babák még nagyon kicsik, a szülők egyszerűen bejelentik, hogy érkeznek, mielőtt a babák figyelmének fókuszába kerül az arcuk. Ahogy a babák kicsit nagyobbak lesznek, már elrejtőznek a szülők, majd újra előbukkannak a játék során, majd nagyjából egy évvel később a babák már maguk rejtőznek el és tűnnek elő. A játék tökéletes egyensúlya annak, amit a babák tudnak a világról, amit képesek irányítani, és amin meglepődnek.
A kukucsozás stimulálja a babák érzékszerveit, segíti a nagy motoros képességek épülését, erősíti a vizuális követést, jótékonyan hat a szociális fejlődésre, és a humorérzékre is - írja a Whattoexpect.com. A portál szerint bármilyen alkalom, amikor a baba ébren van, kipihente magát és nem éhes, remek idő a kukucsozásra. Az újszülött babákat elbűvölik az arcok, ezért velük érdemes úgy játszani, hogy a szülők csak a kezükkel takarják el az arcukat. A nagyobb babáknál már a játék különböző variációit is ki lehet próbálni, például, hogy a szülők elrejtőznek valami mögé, vagy éppen egy játékot rejtenek el, majd azt fedik fel, esetleg, hogy csak félig rejtik el, hogy gyermekük utána nyúljon, vagy egyszerűen csak szórakoztassa.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések