Baba

Miért szellentenek sokat a babák?

Mi az oka annak, hogy ennyit szellent a baba?
2021. Október 26.
Miért szellent sokat a kisbaba? (Fotó: Getty Images)

Ha úgy gondolod, hogy a kisbabád állandóan szellent, valószínűleg nem tévedsz. A babák sokat tudnak szellenteni. “Minden embernél normális a gázképződés, beleértve a babákat is” – mondta el Dr. Alexander Perelman gasztroenterológus a romper.com portálnak. “A gyomor-bélrendszerben rekedt levegő az, aminek ki kell szabadulnia, a legtöbb ember pedig napi 25 alkalommal is kiengedheti ezt a gázt.”

Mi okozhat extra szelességet a babánál?

Amikor a baba szellent és emiatt nyűgös is, idegtépő lehet, hogy rájöjjünk, mi okozhatja a szelességet a picinél. Dr. Whitney Casares elmondta a portálnak, hogy életkoruktól függően a babák különféle okok miatt szelesek lehetnek. “A babák emésztőrendszere általában éretlen, ami szelességet okozhat” – magyarázta dr. Casares, aki hozzátette, hogy emellett gyakran nyelnek sok levegőt evés közben, különösen, ha gyorsan esznek a szoptatás során, vagy túl gyors áramlású cumisüvegből esznek.

Egyes babák érzékenyek lehetnek a tápszer egyes összetevőire, vagy az anyatej összetevőire, ami összefüggésben állhat az anya étrendjével, és emiatt gyakrabban szellenthetnek. Továbbá a baba akár a székrekedés miatt is szeles lehet. “A szelesség székrekedésre is utalhat, olyan étel miatt, ami nem megfelelő a fiatal bélrendszernek, vagy ha potenciálisan érzékeny valamire az étrendben” – mondta el Dr. Perelman.

Okozhat gondot is a szelesség?

A szellentés alapvetően teljesen normális, de előfordulhat, hogy problémát okoz. “A túlzott gázképződés problémát jelezhet, ha a baba túlzottan nyűgös miatta, vagy ha úgy tűnik, hogy fájdalmat okoz a babának” – fogalmazott Dr. Casares. De van néhány vörös zászló, amire figyelni kell, mert ezek jelezhetik, hogy el kell menni a gyermekorvoshoz. Dr. Perelman szerint, ha a baba nem gyarapszik, ha sugárhányás fordul elő, ha véres a széklete, ha etetés közben letargikus, azonnal konzultálni kell az orvosával.

Elmúlik magától a szelesség?

“A túlzott gázképződés általában 4-6 hónapos korban megszűnik, amikor a baba bélrendszere elkezd érni” – mondta Dr. Casares. Dr. Perelman hozzátette, hogy sok gyerek kinövi a túlzott szelesedést, ahogy az étrendjük állandósul kisgyermekkorban, de addig is segíthet az étrend módosítása, az etetés közbeni testhelyzet megváltoztatása, vagy akár valamilyen gyógyszer – de ami a legfontosabb, a gyermekorvos útmutatása szerint.

Van néhány dolog, amivel segíthetsz a babának csökkenteni a bélgáz túlzott felhalmozódását. Azt azonban fontos észben tartani, hogy nincs egy általános megoldás, mindenképpen foglalkozni kell a szelességet okozó tényezőkkel. Dr. Perelman szerint hasznos lehet az étrend nyomon követése, naplózása, hogy megfigyelhesd, van-e összefüggés bizonyos ételek és a szelesség között. Ha valamit azonosítasz, jobb kisebb mennyiségnek kitenni a babát, hátha jobban tolerálja. Továbbá ügyelj arra, hogy az étkezések között és után büfiztesd meg a babát – akár 20 percig függőleges testhelyzetben is tarthatod, hogy a lenyelt levegőből ne bélgáz legyen.