Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért sír álmában a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 2. | Frissítve: 2020. március 14.

Forrás: babaszoba.hu

Nem kell aggódni, ha álmában sír, nyöszörög vagy akár kiabál álmában egy kisbaba: ez a legtöbbször semmilyen problémát nem jelez. Mégis, miért sírhatnak álmukban a kicsik? Hogyan nyugtathatjuk meg őket?

Nagyon gyakori, hogy a kisbaba álmában is hangokat ad ki, esetleg sír, anélkül, hogy valóban felébredne. Minél fiatalabb a baba, annál nagyobb erre az esély, az oka pedig egyszerűen az, hogy a szervezetük még nincs "hozzászokva" az alváshoz, az egyes alvási ciklusokhoz, és gyakrabban felébrednek éjjel, mint a felnőttek vagy a nagyobb gyerekek. Ha a síráson kívül nem tapasztalunk más szokatlan vagy aggodalomra okot adó tünete (pl. láz), akkor ez a természetes fejlődés része.
Nem jelez bajt, ha felsír a baba álmában

Hogyan nyugtathatjuk meg az álmában síró kisbabát?

Ha csak felsír a baba álmában, általában rövid időn belül magától meg is nyugszik, azzal, hogy felvesszük, azt kockáztatjuk, hogy felébred. Gyakran az is megnyugtatja, ha halkan beszélünk hozzá, csitítgatjuk ("susogunk" neki), megérintjük vagy megsimogatjuk a hátát vagy pocakját. Ez segíthet neki abban, hogy egy másik alvási szakaszba lépjen át, vagyis a sírás is abbamaradhat. Az is segíthet, ha megszoptatjuk.
Érdemes néhány éjszakán keresztül megfigyelni a kisbaba alvási szokásait. Néhány kisbabára jellemző lehet, hogy egy kicsit nyüszög, sírdogál közvetlenül azelőtt, hogy a mélyebb alvási ciklusba lépne, vagy mielőtt ébredezni kezd.

Kell-e orvoshoz fordulni az éjszakai sírással?

Ha nem tapasztalunk más tünetet a kisbabánál, akkor előbb-utóbb ki fogja nőni, hogy álmában sírjon. Érdemes azonban egyeztetni a gyerekorvossal, ha a sírás mellett a kicsinek fájdalmai is vannak, ha az alvási szokásai hirtelen megváltoznak, ha a sírás miatt nem tudja kipihenni magát.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák