Baba

Miért sír a baba?

A csecsemősírás a világ legszokványosabb, de egyúttal legkülönlegesebb hangjai közé tartozik. Mindenkit cselekvésre késztet, aki csak meghallja. A cél: a baba megnyugtatása. De vajon értjük-e, miért zendített rá?
2008. Január 28.

Ahhoz, hogy megnyugtassuk a kicsit, először is arra kell rájönnünk, milehet a baj. Ez szerencsére alaphelyzetben nem olyan bonyolult feladvány, mert a legkisebbek világa még meglepően egyszerű és egyértelmű.

5 ok, amiért az újszülött sír

  • Éhes – a kis csecsemőnek még gyakori evésre van szüksége, kicsi a gyomra, a kolosztrum gyorsan megemésztődik.
  • Testközelségre vágyik – ha érzi édesanyja testének melegét, illatát, a szívverését, rögtön a méhen belüli életre emlékeztető körülmények közt találja magát, és megnyugszik.
  • Fázik – túlöltöztetni semmiképp sem tanácsos a kisbabát, de eleinte kellemetlenül érintheti, ha levetkőztetik, fürdetik.
  • Nyugtalan, megijedt – a gyors helyzetváltoztatás, az erős zajok, a babát körülvevő zűrzavar és fejetlenség (látogatók özöne) válthatja ki.
  • Fáj valamije – szerencsére ritkán fordul elő, de különféle születési sérülések tartós kellemetlenséget okozhatnak a kisbabának. Izomhúzódás, fejsérülések, csonttörés, csupa olyasmi, ami miatt bizonyos testhelyzetek, mozgások fájdalmasak lehetnek. Hasfájás még nem szokott előfordulni a szülés utáni első hetekben.
  • + jellegzetes példa

    Hétfői napokon gyakran hívják a szoptatási tanácsadót az édesanyák, mert úgy érzik, kevés lett a tejük, a baba ugyanis folyton sír. Beszélgetés közben kiderül, hogy a hétvége szinte folyamatos feszültségben telt. Vendégek jöttek, vagy a család ment vendégségbe, többnyire az anyóshoz, egész hétvégére. Az ezzel járó idegeskedés, rossz hangulat önkéntelenül átragad a babára, ez megint csak nyugtalanítja a mamát, a stressz miatt a baba tényleg nem jut elég tejhez, és jó sokat bömböl. Szerencsére néhány nap alatt rendeződni szokott ez a probléma.

    A legtöbb újszülött tiltakozik, ha lerakják valahova és otthagyják, különösen a harmadik naptól kezdve, amikor már kipihente a születés fáradalmait. Könnyű elégedetté tenni: ha szophat, és édesanyja karjaiban vagy közvetlen közelében elalhat, teljes a boldogság. A valóság azonban nem mindig alakul ilyen szépen, nyugodalmasan. Ha az édesanya gyakorlatlan a szoptatásban, ha nem teheti mellre a babát igény szerint, mert elválasztják tőle, vagy ha a szokásosnál később lövell be a teje, a várt harmónia sajnos elmarad.

    Ha nem úgy alakulnak az első napok a babával, ahogyan elképzeltük, mert sokat sír, az anya csalódottsága, feszültsége is napról napra fokozódik. A szülés őt is kifárasztotta, az örömmámor, hogy mindketten jól vannak, már lecsengett, s helyette ott a bizonytalanság, különösen, ha egymásnak ellentmondó tanácsokkal árasztják el. Mit teszek rosszul?

    Ebben a helyzetben nem a hibakeresés az első tennivaló, hanem inkább a lazítás. Az édesanya idegessége, feszültsége ugyanis a babára is átsugárzik. Ő pontosan azt tükrözi vissza, amit kap: ha csendes, biztonságos nyugalmat, halk, kedves szavakat, akkor elcsendesedik, könnyebben megszoptatható, békésen elalszik.

    A sírás és az első buktatók

    Közkeletű tévhit, hogy a kisbaba sírása mögött szülei megrendszabályozásának, befolyásolásának szándéka áll. (Milyen pici, és máris milyen ügyesen manipulálja az egész családot! – mondja némelyik nevelési szakértő.) Egyesek hatalmas adag tervszerűséget és ravaszságot tételeznek fel az apróságról. Ebből kiindulva igen könnyű eljutni az elkényeztetéstől való félelem zsákutcájába. Innen már csak egy ugrás a rendhez szoktatás, a fegyelmezés és a felnőttek elképzeléseinek rákényszerítése a picire.

    Egy kis csecsemőt azonban még lehetetlen elkényeztetni, hiszen nem ravasz számítás, hanem csupán elemi ösztönei irányítják. Ha kielégülnek az igényei, és édesanyja nyugodt, a kisbaba is nyugodt lesz. Vagyis nem szükséges rendhez szoktatni, ő magától belenő majd abba a rendbe, amely körülveszi.

    Tartsuk tiszteletben egymást!

    A baba igényeihez való rugalmas alkalmazkodás nem jelenti azt, hogy mindenféle napirendet el kellene vetni. Vannak olyan kisbabák, akiket másoknál jobban megnyugtat a kiszámíthatóság, az állandóság. Ők igencsak kibillenhetnek lelki egyensúlyukból, és nyűgös sírással válaszolhatnak, ha túlzott zűrzavar veszi őket körül.

    De nézzük csak meg közelebbről, mit is jelent az állandóság egy kisbaba számára! Kezdetleges körülmények, háborús viszonyok, állandó menekülés, akár koldulás közben is meglepően nyugodt lehet egy kisbaba, ha édesanyjával lehet. Ehhez képest a rózsás gyerekágyban, saját gyerekszobában altatott gyerek, akinek egy egész család lesi az igényeit, egész nap sír? Bizony elképzelhető. Bármilyen meglepően is hangzik, egy kicsi baba nem sokat érzékel még az anyagi jólétből, ami körülveszi, neki a szülei közelsége jelenti a világot.

    Ha a szülő folyton csak azt lesi, és arra gondol, mikor teheti le végre, mikor alszik el végre, mikor hagyja már abba a bömbölést, akkor a baba nem az állandóságot érzi, hanem éppen az ellenkezőjét, azt, hogy szabadulni akarnak tőle. Ha tisztelettel, szeretettel bánunk vele, idővel, amikor a kicsi erre éretté válik, ugyanezt kapjuk vissza tőle is.

    Hogyan nyugtassuk meg a síró kisbabát?

  • Ha már jóllakott, nem kell rögtön letenni, lehet, hogy szívesen elcumizgat még a mama mellén. Vagyis engedjük addig szopni, amíg türelmünkből futja és amíg a pici igényli (körülbelül két hónapos korig normális és átlagos az egyórás szopás). Bizonyos napszakokban, esti sírdogálás idején jót tesz, ha gyakran mellre kerülhet.
  • Tekerjük bele egy könnyű takaróba, hogy ne kalimpáljanak ide-oda a végtagjai. A méhen belüli állapothoz hasonló körbeöleltség megnyugtathatja.
  • Ha szeret fürdeni, fürdessük meg! Ezzel akár a hosszú ideje tartó sírást is megszüntethetjük.
  • Változtassunk a körülményeken! Ha például a lakásból kivisszük a szabadba levegőzni, vagy a világosból sötétbe, sötétből világosba megyünk vele, kizökken a sírósságból, és rácsodálkozik a változásra.
  • Vonjunk be egy nyugodt családtagot a dajkálásba. Hátha az ő békessége, egyenletes szívverése és légzése megnyugtatja a babát.
  • Segíthet a bensőséges babamasszázs. Melegben, meleg, olajos kézzel simítsuk végig a testrészeit, közben beszéljünk hozzá lassan, megnyugtatóan.
  • Szólítsuk a nevén, nézzünk a szemébe, lassan, halkan magyarázzuk el neki, hol vagyunk, mit csinálunk éppen. Vegyük úgy nyugodtan, mintha mindent értene!
  • Tegyünk fel megnyugtató vagy éppen pörgős zenét, és táncoljunk a babával a karunkban. Az is jó megoldás, ha hordozókendőbe kötjük, és úgy ringatjuk.
  • Próbáljuk ki, elalszik-e, ha letesszük. Sok baba kimerültségében sír, és ha lefektetik, egy-két perc múlva már alszik is. Ne ingerülten tegyük le! Beszéljünk hozzá továbbra is halkan, határozottan, megnyugtatóan, magyarázzuk el, mi történik. Biztosítsuk arról, hogy nem hagyjuk magára.
  • A “hasfájós” baba megnyugtatása

    Létezik egy olyan sírástípus, amelyre szinte gondolkodás nélkül mindenki rávágja, aki már látott közelről csecsemőt: na, ez a hasfájós sírás! A kicsi felhúzott térdekkel, görcsösen ökölbe szorított kézzel, ellilult fejjel, torkaszakadtából üvölt, még levegőt is alig vesz közben.

  • Ha szopás közben kezdi, mégpedig alighogy mellre kerül: lehet, hogy a túl gyorsan szájába ömlő tej zavarja. Szoptassuk függőleges helyzetben, ne a babára hajolva.
  • Ha evés közben, pár perc múlva kezdi: lehet, hogy már nagyon éhes volt, túl mohón evett, sok levegőt nyelt. Vegyük le a mellről (vagy a cumisüvegről), beszéljünk hozzá halkan, megnyugtatóan, körkörösen masszírozzuk a hátát, miközben böfiztetjük. Ha a súlya sem fejlődik jól, sőt veszít belőle és sokat bukik, refluxbetegségre is gondolni kell.
  • Ha evés után sír: elképzelhető, hogy nem bírja a tápszert. Tápszeres babáknál gyakori a székrekedés. Lehetséges, hogy a szopós babát az anya által fogyasztott tehéntej, tejtermék zavarja. Más étel is szóba jöhet. Figyeljük meg, milyen szabályszerűség tapasztalható a sírásában! Ha akkor is sír, amikor már csak főtt rizst eszünk, biztosak lehetünk abban, hogy nem a mama étrendje volt a kiváltó ok.
  • Ha mindig késő délután, esténként sír, akár éjszakába nyúlóan: akkor valószínűleg nem hasfájás áll a jelenség hátterében, bár ezt teljes bizonyossággal csak ő tudná megmondani, ha képes volna rá. Jellemző, hogy a babát a fentebb felsorolt általános megnyugtató módszerekkel többnyire el lehet csendesíteni.
  • Egyéb tippek:

  • Kipróbálhatjuk a hasfájás elleni csodaszereket is, de nagy és tartós eredményt ne várjunk egyiktől se. Ha a hasfájós baba jól gyarapodik és egészséges, feleslegesen terheljük a szervezetét gyógyszerekkel. Próbáljuk az eddig említett módszerekkel megnyugtatni, és gondoljunk arra, hogy előbb-utóbb túl lesz ezen a nehéz korszakon is.
  • Segíthet a babamasszázs, az egyenletes ringatás és a képünkön látható kólikatartás. Ilyenkor kezét, lábát, fejét lazán lógathatja a pici, bámulhatja a parketta egyhangú mintázatát, így többnyire megnyugszik.
  • 5 ok, amiért a 3-6 hónapos baba sír

  • Fogzás: nem minden csecsemőt, de sokukat igen kellemetlenül érinti. Már hetekkel a fog áttörése előtt fokozott nyugtalanságot, nyálzást tapasztalhatunk. Dörzsöljük be ínyét napközben fájdalomcsillapító zselével, adjunk a kezébe rágókát.
  • Oltás körüli nyűgösség: az oltások akár egy hétre is felboríthatják az addig kialakult rendet. Hatalmas változást jelentenek a kisbaba védekezőrendszere számára. Nem szokatlan, hogy éjjel újból felébred, sokat sír, nyugtalankodik. Ha éles fejhangon, megnyugtathatatlanul sír a baba az oltás utáni napokban, forduljunk orvoshoz!
  • Különösen az értelmes, figyelmes, “beszédes”, ámde duci kisbabáknál fordul elő az az érdekes jelenség, hogy értelmi fejlődésük előbbre jár, mint a mozgásfejlődésük. Sok mindent szeretnének már, de még nem sikerült rájönniük, hogyan is kéne hozzáfogni. Ezért aztán roppant elégedetlenek, segítséget és szórakoztatást várnak.
  • Fájdalom, betegség: különösen akkor gondoljunk erre az okra, ha egyébként is szokatlanul rosszkedvű és nyűgös a baba. A betegséget nem kíséri minden esetben láz, ezért bizonytalanság esetén inkább vigyük orvoshoz!
  • Békétlenség a családban: a kicsi sokkal többet megért, megérez a körülötte zajló csatákból, mint gondolnánk. A vita, veszekedés, kiabálás síróssá teheti, mert elbizonytalanítja.
  • + nem jellemző, de tanulságos példa

    A négy hónapos Dorina mindig sokat sír – panaszkodik a mamája, és arra gondol, délutánra, estére elfogy a teje. Beszélgetni kezdünk, próbálom kideríteni, mit jelent ez a sok sírás. Kiderül, hogy a kislány főként késő délután zendít rá. Kértem az édesanyát, mesélje el, mi történik akkor. Némi hallgatás után elmondja, hogy a szüleivel élnek egy fedél alatt, akikkel a férjének nagyon feszült a viszonya. Egyre többször érkezik haza ittasan, s ő már előre fél az olykor tettlegességig fajuló jelenetektől.

    A továbbiakban arról beszélgettünk, mi lehetne a megoldás. A különköltözés nem jön szóba. Az édesanya nem tud és nem is akar szembefordulni a szüleivel, akik talán kissé túl rámenősen, de mégiscsak jót akarnak. A megoldást a délutánra időzített séta hozta: Dorinával elmentek a férje elé a munkába. Így a kocsmát is sikerült kikerülni, elbüszkélkedhetett kollégáinak a kislánnyal, és sikerült még hazaérkezés előtt két egész órát együtt, hármasban tölteniük. Érdekes módon Dorina sírásai is egy csapásra megszűntek.

    5 ok, amiért a 6-12 hónapos csecsemő sír

  • Bezártság, egyhangúság, unalom: a második félévben nagyon érdeklődő, nyitott és mozgékony lesz a baba. Hálás, ha zajlik körülötte az élet, és van mire figyelni, van mivel foglalatoskodni. Ez nem azt jelenti, hogy el kell halmozni játékokkal. Talán kevesebbet sírdogál, ha beszélünk hozzá, miközben dolgainkat végezzük, megmutatjuk, kézbe adjuk, amivel foglalkozunk, vagyis egyre jobban bevonjuk a mindennapi életünkbe.
  • Új étel miatti hasfájás: egyszerre csak egy új alapanyaggal örvendeztessük meg a kicsit. Figyeljük meg, jól bírja-e, s csak akkor kaphat pár nap elteltével újabbat. A tehéntejet nagy mennyiségben tartalmazó tejpép a dobozon olvasható felirat ellenére sem ideális csecsemő-táplálék.
  • Fájdalom/betegség: az első szülinap felé közeledve már jelentkezhet a középfülgyulladás. Jellemző, hogy a baba rendszerint éjszaka ébred fájdalmasan sírva, a füle felé kapkodva. Lehet, hogy evés közben is sír, mert a nyelés fájdalmat okoz neki. Legtöbbször láz kíséri. Adjunk neki láz- és fájdalomcsillapítót, másnap pedig vigyük orvoshoz.
  • Idegenek felbukkanása és közvetlenkedése: a csecsemő már világosan különbséget tud tenni szülei és közeli hozzátartozói, valamint a ritkán látott vagy idegen emberek közt. Ha túl gyorsan, túl hangosan közelítenek, bizony sírva fakadhat. Ne engedjük, hogy fogdossák, bízzuk rá, mikor közeledik majd magától.
  • Nem teheti azt, amit szeretne: egyre jobban nyomulna és fedezné fel a világot. Ám azt tapasztalja, hogy szinte minden érdekes dolgot kivesznek a kezéből, és minduntalan rácsok közé zárják. Nem csoda, ha reklamál! Jobban járunk, ha biztonságos környezetet teremtünk neki, és csak attól tiltjuk, amitől muszáj. A legveszélyesebb holmikat pakoljuk el.
  • + jellemző példa:

    A nyolc hónapos Benedek igen nyugodt, kiegyensúlyozott baba volt, nyugodtan elnézelődött a kiságyában vagy anyukája ölében és a babakocsiban. Éjszaka egyszer szopott, aztán aludt, mint a bunda. Anyukája azért hívott fel, mert úgy látta, Benedek viselkedése néhány napja megváltozott. Rosszkedvű, nyűgös, semmihez sincs kedve. Igaz, kicsit náthás, de még láza sincs.

    Közben az édesanya úgy érezte, mintha kevesebbet is enne a kisfiú. Amikor elkezdett szopni, pár korty után abbahagyta, és csak sírt vigasztalhatatlanul. Éjszaka ráadásul félóránként felébredt, és szopni sem nagyon akart. Megbeszéltük, hogy másnap elviszi gyerekorvoshoz a kisfiút, ahol kiderült, középfülgyulladása van.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Sírás
  • Ha sír a csecsemő – Okok és megoldások
  • Sírva kérnek
  • Miért sír annyit a kisbabám?
  • Forrás: Kismama magazin