Baba

Miért segíthet a babának a fehér zaj az alvásban?

Sok baba szereti a fehér zajt, ami segíthet nekik megnyugodni, gyorsabban elaludni és tovább aludni.
2021. Szeptember 03.
Miért segíthet a babának a fehér zaj az alvásban? (Fotó: Getty Images)

A születése előtt a baba napjai és éjszakái egy megnyugtató közegben telnek, amelyben hallja az édesanya dobogó szívét, az erekben áramló vér hangját, minden lélegzetvételt. Mindez egy kellemes alapzajjá áll össze – ami némileg hasonlít egy porszívó zúgására. Ahogy a verywellfamily.com megjegyzi, a megnyugtató hangok az anyaméhben 70-91 dB erejűek, míg egy porszívó jellemzően 70-80 dB-es. Az anyaméh tehát nem egy csendes környezet!

Születése után a baba hirtelen találja magát egy csendes világban. Bár a kényelmét szolgálná, a csend valójában nyugtalaníthatja a babát, elszigetelve érezheti magát tőle. Nem meglepő tehát, ha egyes babáknak szüksége van fehér zajra ahhoz, hogy el tudjon aludni.

“A fehér zaj segít elhallgattatni vagy elfedni más környezeti hangokat, ami lehetővé teszi, hogy a baba nyugodt maradjon, és megnyugtassa önmagát az alváshoz” – idézi Fadiyla Dopwell fejlődési gyermekgyógyászt a romper.com. A fehér zaj szimulálni tudja azt a kényelmet és biztonságot, amelyet a növekedése során kapott a baba.

“Fejlődési szempontból az első hetekben a baba látása egyre kiterjedtebb, fejlődik a hangra adott válasza, és növekszik a környezeti tudatossága. De ebben az időszakban hasznos számukra az is, ha bepólyálják vagy hordozzák őket, imitálva az anyaméhben való tartózkodást. Szükség esetén pedig továbbra is ismeretlen forrásból származó táplálástól függ” – magyarázta Dopwell. Ezek a változások közepette a fehér zaj egy kis plusz, ismerős segítség lehet a számára.

Miközben a baba alszik, be- és kilép a mély alvásból és a felületes alvásba, nagyjából 20 percenként “alvási éberségnek” nevezett rövid periódusokat tapasztalva. A felületes alvás során könnyen felébredhet és nyugtalan lehet. Így hamar véget érhet a szundi ideje. A verywellfamily.com szerint a fehér zaj segíthet elhallgattatni a baba “beépített” 20 perces ébresztőóráját azzal, hogy elnyomja az ajtócsengőt, a hangosabb tesót, és az egyéb lehetséges zavaró zajokat az alvás sérülékenyebb fázisaiban.

Nem ajánlott 50 dB-nél hangosabb (ez nagyjából agy csendes mosogatógép hangereje) fehér zajt, fehér zaj gépet használni, amit így is érdemes távol helyezni a baba ágyától, alacsony hangerőre állítani, és ha lehetséges, kikapcsolni, amikor a baba elaludt, írja az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) alapján a whattoexpect.com.

A portál összefoglalta a fehér zaj használatának előnyeit és hátrányait. Az előnye, hogy megnyugtatja a babákat, és segíthet az alvásban. Egy újszülötteket vizsgáló tanulmány szerint a fehér zajnak kitett babák 80 százaléka öt percen belül elaludt, míg akik háttérzaj nélkül voltak, nekik csak 25 százalékuk aludt el ilyen gyorsan.

Hátrányként említik, hogy néhány baba egyszerűen nem szereti a fehér zaj hangokat, ezért más módszerekre kell hagyatkozni, hogy megnyugtassák. Míg mások túlságosan kedvelik, túlzottan hozzászokhatnak, és nem tudnak aludni, ha nincs a háttérben fehér zaj. Továbbá ha a fehér zaj túl hangos és állandó, az egy kis kockázatot jelent a halláskárosodás tekintetében.

Források: verywellfamily.comromper.comwhattoexpect.com