Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért riad fel éjszaka?

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2011. március 23. | Frissítve: 2017. március 25.

Forrás: Kismama magazin

Éjszaka egyszer csak felébred, és rémülten sírni kezd. Hiába nyugtatod, hiába beszélsz hozzá, mintha nem is volna ébren. Mi lehet ez?

Miért riad fel éjszaka a gyerek?

Ha újra és újra előfordul, hogy éjjel sírva ébred, először is próbáld meg kiszűrni a lehetséges okokat.
Figyeld meg például ezeket:
 • Az éjszaka melyik felében sír fel: lefekvés után valamivel, vagy inkább a második felében, hajnalban?
 • Elmondja, mi a baja, vagy nincs magánál, nem válaszol, ha beszélsz hozzá?
 • Emlékszik másnap reggel az éjjeli eseményre?

 • Valószínűleg rossz álom zavarja, ha az éjszaka második felében sír fel, két-három éves kora után talán el is tud mondani valamit az álomképeiből, és lassanként megnyugszik melletted.
  Pavor nocturnus a latin neve annak az alvászavarnak, amelyik sokkal ijesztőbb a rossz álomnál. Általában az éjszaka első felében, a mély alvásfázisban jelentkezik. A gyerek szinte magánkívül, sikítozva riad fel, sír, izzadt, remeg, dobálja magát vagy járkál. Bár nyitva a szeme, esetleg beszél is összefüggéstelenül, nincsen ébren, nem is ébreszthető, ezért nem is lehet megnyugtatni. Akár negyedóráig is eltarthat a zavart állapot.
  Ehhez hasonló az alvajárás: ilyenkor sincs magánál a gyerek, másnap nem emlékszik semmire, jól érzi magát. A vizsgálatok során nem derült ki, mi okozza ezt az alvászavart, de családi hajlamot megfigyeltek, valamint azt is, hogy az érintett gyerekek között gyakori volt a megnagyobbodott orrmandula, aminek (fül-orr-gégészeti okból végzett) eltávolítása után megszűnt a pavor nocturnus. A genetikai hajlam, idegrendszeri, pszichológiai okok mellett tehát gyanítható, hogy légszomj, fulladásélmény is a kiváltó okok közt lehet.
  Mit tehetsz ellene? Rövidebb vagy némileg felszínesebb a kritikus mélyalvási szakasz, ha nem túl fáradtan merül álomba a gyerek. Fektesd le időben, vagy napközben is biztosíts neki kis szundikálást. Este szellőztesd ki a szobát, éjszaka tartsd hűvösen. Ha azt gyanítod horkolása, eldugult orra miatt, hogy az orrmandula lehet a bűnös, menjetek szakorvosi vizsgálatra. A nyugodt alvást homeopátiás szerekkel is elősegíthetjük - hívta fel figyelmünket dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos.
  Ezekben a könyvekben is hasznos tippeket találhatsz az alvászavarokról:
  William Sears: Éjszakai gondoskodás - Hogyan altassuk el a kisbabát?
  Homeopátia
  Walter, dr. Glück: Homeopátia - Szelíd gyógymód gyermekeknek 0-16 éves korig

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák