Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért rándul össze a csecsemő alvás közben?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 21. | Frissítve: 2021. február 22.

Forrás: babaszoba.hu

A baba ágya mellett strázsáló szülőknek feltűnhet az a furcsa szokás, hogy az édesdeden szunnyadó csecsemő összerándul álmában. Normális ez a szokás? És ez a furcsa dolog hatással van a baba alvására is?

Miért ugranak a csecsemők alvás közben? (Fotó: Getty Images)

Baj, ha ezt csinálja a baba?

Lynelle Schneeberg gyermekpszichológus szerint ezeket az ugrásokat hipnikus rángásnak nevezzük, és normális részei az elalvásnak. - Ez csupán annyit jelent, hogy a baba pihenteti az izmait, miközben alszik - magyarázta a szakértő, aki szerint a babáknál ez a dolog hasonló ahhoz, ahogyan mi is időnként arra ébredünk nem sokkal azután, hogy elaludtunk, hogy úgy érezzük, elesünk vagy megbotlunk. Sőt, a felnőtteknek ugyanúgy vannak hipnikus rángásai, csak általában nem ébrednek fel rá.

De mi van akkor, ha a baba megébred a rángás után?

Dr. Melissa Liggett, gyermek fejlődési pszichológus szerint ez nem a hipnikus rángás számlájára írható, ugyanis ez nem zavarja a baba alvását. - Ha emellett a baba nem éhes, nem nedves a pelusa, vagy nem érez semmi kellemetlent, nem ébred fel a hipnikus rángások miatt, mert ezek a mozgások önmagukban nem zavarják meg az alvását - hangsúlyozta a szakértő.

A több összerándulás is normális?

Ez érthető is, ha a baba csak egyszer rándul össze - de mi a helyzet akkor, amikor a kicsi gyorsan elalszik, és többször produkálja a furcsa mozdulatot álmában? Ilyenkor felmerül a szülőben, hogy vajon nem fáj-e ez a babának, vagy biztosan jól alszik? Meg kell ezt beszélni a gyerekorvossal? - A csecsemőknek gyakrabban van REM-fázisa alvás közben, ezért aktívabbak álmukban, mint a felnőttek. Nem csak a testük, hanem az agyuk is aktívabb ilyenkor, hiszen ekkor dolgozzák fel az összes információt, amit nap közben megtanultak. Tehát a fejlődésük szempontjából nagyon előnyös, ha alvás közben ez történik velük - mondta el Dr. Liggett.
Tehát a hipnikus rángások furcsák lehetnek, valójában nem kell ellenük tenni semmit, nem kell ekkor felkelteni a babát vagy megpróbálni megakadályozni, hogy ezt tegye a kicsi. Azonban ha a baba alvás vagy ébrenlét közben folyamatosan rángatózik, esetleg nehezen lélegzik, kékül, vagy csak a teste egyik oldala mozog, akkor mindenképpen orvossal kell egyeztetni, mert ezek akár valamilyen roham jelei is lehetnek.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A szülők felelőssége az öröklődésben a géneken felül (X)

Miért fontos az egészséges táplálkozás?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák