Baba

Miért rágcsálja a baba a kezét?

Bizonyára te is észrevetted, milyen sokat van a babák pici öklöcskéje a szájukban. Mi az oka annak, hogy ennyit rágcsálják?
2019. Augusztus 26.
Miért rágcsálja a baba a kezét?

A kisbabák akármilyen aranyosak is, a helyes kis szokásaikat legalább annyira nehéz megérteni. A gyakori csuklás, az állandóan kapálózó kis végtagok, és az egyéb érdekes szokások miértje mind-mind nagy talány lehet. Ilyen például az is, ha a baba folyamatosan rágcsálja, eszegeti a kezét. Mi lehet ennek az oka?

Sok szülő gondolja azt tévesen, hogy a csecsemőkori kézrágcsálás a fogzás jele. A babák ugyanis a 4-7. hónap környékéig általában nem igazán mutatnak fogzási jeleket, viszont a kezecskéiket bőven ez idő előtt is rágcsálhatják.

Jelezheti az éhséget is

Van olyan elmélet, amely szerint a kisbaba azért rágcsálja a kezét, mert ez egy korai jelzése annak, hogy éhes. Emellett szintén az éhségre utalhat, ha az ajkaikat cuppogtatják, nyalogatják a szájukat, fogínyüket. Ahogy a baba egyre éhesebb lesz, úgy ezekhez társulhat a végtagokkal való hadonászás, a nyűgösség és a sírás.

Így fedezi fel a világot

De a kezek rágcsálása nem feltétlenül szólhat csak az éhségről. A babák az újszülött stádium utáni időszakban a kezeiket és a szájukat is arra használják, hogy felfedezzék az őket körülvevő világot, hiszen ez is a tanulási folyamataik részét képezi. Ilyenkor hamar eljutnak oda, hogy különböző tárgyakat fedezzenek fel azzal, hogy megfogdossák és a szájukba veszik azokat.Egy, a Washington Post-ban megjelent írás szerint az, ahogy a kisbabák a szájukkal fedezik fel a világot, hasonló ahhoz, ahogy a felnőttek a kezeiket használják ugyanilyen okból. A felnőttek érző (szenzoros) idegeinek – ezek veszik fel az információt, amelyet aztán a leadó idegek továbbítanak az agy számára – száma az ujjaikban nagyobb, mint a testük bármely más területén. A babáknál ezeknek az idegeknek száma a szájukban a legtöbb. Így ha a csecsemő valamit a szájába vesz, azt nem csak azért teszi, hogy rágcsálja, hanem azért, mert így ismeri meg az adott dolgot. A dolgok rágcsálása, szopizása pedig annak is egy módja, hogy a baba a szükségleteiről és a fejlettségi szintjéről információt adjon. Függetlenül attól, hogy az éhség, a fogzás vagy a felfedezés az oka, nagyon fontos dolgot végeznek ezzel a kisbabák.Forrás: romper.comKapcsolódó írásaink: