Baba

Miért nyújtogatja állandóan a nyelvét a baba?

A kisbabáknak nagyon sok aranyos szokása van - ezek közül az egyik, hogy gyakran nyújtják ki a nyelvüket. De azon túl, hogy ez egyfajta kisbaba szokás, vajon miért is csinálják ezt a picik?
2021. Március 18.
Miért nyújtja ki állandóan a nyelvét a baba? (Fotó: Getty Images)

Az evéssel is összefügg ez a reflex

A nyelvkidugás primitív reflex az újszülötteknél, ami az etetéssel áll összefüggésben. Ennek a működése a baba etetésekor látható, amikor a száját megérintve kidugja a nyelvét. A reflex jelenléte azt jelzi, hogy a baba még nem kész a szilárd ételekre – a nyelvével valójában megakadályozza, hogy megfulladjon a szilárd ételektől, amelyeket a szervezete még nem tud megbirkózni. Ennek idővel el kell múlnia, és utána a baba boldogan elfogadja már a szilárd táplálékot a kanálból, Dr. Jean Moorjani gyermekorvos a Romper.com portálnak nyilatkozó szakember szerint.

“A kanalas etetés megkezdésekor nagyon gyakran fordul elő, hogy a baba kinyújtja a nyelvét és kitolja vele az ételt, miközben megtanulja, hogyan húzza be, hogy a kanál a szájába kerülhessen” mondta el a portálnak Meghan B. Amerson logopédus.

A közös játék egy módja is lehet

Egy másik lehetséges oka, hogy a baba utánozza a szülőt, ahogy vicces arcokat vág rá. Az 1970-es években a Science folyóiratban megjelent tanulmányok szerint a babák már 2-3 hetes korukban utánozták a kutatókat, amikor kinyújtották a nyelvüket. Ahogy a babák idősebbek lesznek, az utánzásra tett kísérleteik jobban felismerhetőek lesznek, de az agyuk már néhány napos vagy hetes korukban létrehoz olyan kapcsolódásokat, amelyek segítik az utánzást.

“Meglepő, de ez az első lehetőségük a szülőkkel való játékra. Ez a baba első utánzási módja” – fogalmazott Moorjani. Ashley Heinemann logopédus szerint a babák általában 6-8 hónapos korukban kezdik utánozni a nyelvkidugást, és attól függően, hogyan reagálnak erre, a baba megismétli a viselkedést. Ez a motoros utánzási játék azt is tanítja a babának, mit jelent egymás utáni körben, sorban csinálni valamit.

A Medicalnewstoday.com cikke is megjegyzi, hogy a 6 hónaposnál idősebb babák kommunikációs szándékból is nyújtogathatják a nyelvüket. Ez történhet azért, hogy ezzel utánozzanak egy idősebb gyermeket vagy egy felnőttet (például így imitálhatják a beszélgetést vagy a puszit), vagy hogy valamilyen reakciót váltsanak ki belőlük. A babák figyelemre vágynak, és folyamatosan tanulnak az emberi kapcsolatokról azoktól, akik körülveszik őket.

Amikor egy baba kinyújtja valakire a nyelvét, azzal tesztelheti, milyen reakciót vált ki az adott illetőből. Ha egy felnőtt nevetéssel reagál erre, akkor előfordulhat, hogy a baba ezt gyakrabban csinálja majd. De akár akkor is folytathatja a nyelvnyújtogatást, ha egy felnőttnek ez nem tetszik, mert kíváncsi lehet a felnőtt viselkedésére.

Jelezhet problémát a nyelvkidugás?

Ahogy a baba idősebb lesz, a kanállal való etetésnél abba kell hagynia a nyelvnyújtogatást. De ha ez fennmarad, akkor érdemes megemlíteni a gyermekorvosnak is. Amerson szerint célszerű beszélni akkor is a gyermekorvossal, ha a baba a legtöbbször kinyújtva tartja a nyelvét, amikor pihen, mert bizonyos genetikai problémák (például Down-szindróma vagy a Beckwith-Wiedemann-szindróma) miatt gyenge lehet a nyelv izomtónusa.

Moorjani szerint néha a babáknak nagyobb a nyelvük, vagy kisebb a szájuk, ami teljesen egészséges babáknál is előfordulhat. De előfordulhat valamilyen veleszületett szindróma miatt is, ha a babánál egyéb szokatlan tünetek is fennállnak.

Ha a gyermeket gátolja a nyelvnyújtás abban, hogy áttérjen a szilárd ételekre, vagy a beszédtanulásban, akkor szükség lehet a probléma kezelésére – ilyen esetben is fel kell keresni a gyermekorvost.

Forrás: romper.commedicalnewstoday.com