Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért mélyült a nők hangja?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 20. | Frissítve: 2020. január 4.

Forrás: Index.hu

Az elmúlt évtizedekben mélyült a nők hangja, elég, ha csak régi filmekre, rádióműsorokra gondolunk. Vajon mitől?

Miért mélyült a nők hangja?
Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a hangunk mélysége biológiai meghatározottságú, kinek mély vagy magas hangja, kinek nem. Lehet, hogy meglepő, de nem egészen így van: a beszéd tónusára, vagy a testtartásunkra, a járásunkra hatással van a kultúra, amiben élünk, a társadalmi szabályok, szokások alakulnak észrevétlenül belsővé.
Az Indexen olvashatunk arról az ausztrál kutatásról, ami bebizonyította, hogy igenis mélyült a nők hangja: az 1945 előtti hangfelvételeket hasonlítottak össze a kilencvenes évekbeliekkel, valamint mai fiatal nők hangmintáival.
A mérések szerint a nők átlagos alaphangmagassága 23 Hz-cel csökkent ötven év alatt, 229-ről 206 Hz-re. Ez azt jelenti, hogy határozottan mélyebb lett a nők hangja. De vajon mitől?
A dohányzás és a fogamzásgátló tabletták kézen fekvő okoknak tűnhetnek, de a kutatók pont ezért csak olyan nőket vizsgáltak, akik nem dohányoznak és hormonális hatásokat is kizárták.
Az ok a társadalmi változásokban keresendő: még Margaret Thatcher is beszédtanár segítségével mélyítette szándékosan a hangját 60 Hz-cel, amikor miniszterelnök lett, mert szociálpszichológiai kísérletek már rég bizonyították, hogy egy közösségben akkor tekintenek valakit vezetőnek, ha mélyebb a hangja, mint a többieké. Ez nem csak nálunk embereknél vagy így, hanem pl. a makákóknál vagy a csimpánzoknál is. A nők mélyebb hangja is ezzel lehet összefüggésben, egyszerűen megváltozott a nők társadalmi szerepe, csökkent az egyenlőtlenség, változóban vannak a nemi szerepek. Már nem magas, csipogó hangon beszélnek a nők, mivel az a tónus leginkább az alárendelődésüket, a gyerekességüket fejezi ki.
Van olyan vizsgálat, ami összefüggést mutatott ki a hangmagasság és a nők társadalmi helyzete között: a japán nők határozottan magasabb hangon beszélnek, mint a hollandok, azt pedig nem nagyon kell magyarázni, hogy a két országban mennyire eltérő pl. a jövedelmi egyenlőtlenség a nők és férfiak között.
A magyar anyanyelvű férfiak átlagos alaphangmagassága egyébként 80 és 130 Hz közé esik, míg a nőké 160 és 260 Hz között van. Hogy ez mit is jelent pontosan és hogy állunk más országokhoz képest, az további kutatásokat igényelne.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések