Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért megy olyan nehezen a szoptatás?

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

2012. március 22.

Forrás: babaszoba.hu

Több mint tízéves szoptatási tanácsadói működésem alatt arra a következtetésre jutottam, hogy az alapvető ok egy sima félreértés: eleinte egyszerűen nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi is az a szoptatás!Ha most meglepődtél, akkor nem vagy egyedül! Egészen biztos vagyok abban, hogy az emberek többsége csak egyféleképpen gondol a szoptatásra. Szoptatás = etetés. Nem a megszállottság és a csőlátás mondatja velem azt, hogy a szoptatás jóval több az egyik lehetséges csecsemőtáplálási módnál. Vagyis ha eddig élő cumisüvegnek nézted magad, és állandóan azt lested, van-e még elég tej a melledben (ezt nem is olyan könnyű kilesni, mert nem átlátszó), akkor most megnyugtathatlak, nem élő cumisüveg, hanem épp ellenkezőleg: a természet élő és virágzó csodája vagy! A bajok, problémák, kudarcok, az "elegem van ebből az egészből" érzése pont abból fakad, ha nem gondolsz erre, és nem tudatosítod magadban, mi mindent teszel, amikor szoptatsz! Hogy a mennyiségi szempontokon túl még mi minden más is van a láthatáron! Hogy attól, ha például nem sikerül a kizárólagos szoptatás, nem kell csüggedned, hiszen egyetlen korty is több a semminél, és annak igazán semmi akadálya, hogy mindketten élvezhessétek a szoptatást a magatok egyéni módján.
Beszélgessünk erről a fórumon! Meg fogsz lepődni, hogy a legtöbb probléma és kérdés visszavezethető arra, ha nem veszel tudomást a szoptatás multifunkciós voltáról. Gyere és kérdezz! Pénteken, március 23-án egész nap várom a kérdéseidet!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák