Baba

Miért mászik úgy a baba mint egy kommandós?

A mászás az egyik legizgalmasabb fejlődési mérföldkő, amelyet a szülők alig győznek várni az első hónapokban. A mászás ugyanis jelzi, hogy hamarosan a baba már fel tudja húzni magát, feláll, lassan pedig járni kezd.
2019. November 05.
Miért kommandózik a baba? (Fotó: iStock)

A mászásnak számos különböző típusa van – és persze az is előfordulhat, hogy a mászás teljes egészében kimarad. Az egyik legaranyosabb típus, amikor a baba a karjaival húzva segíti a mászást – ezt nevezzük kommandózásnak.

Mit érdemes erről tudni?

A kommandózás vagy hadseregmászás onnan ismerhető fel, hogy a baba a hasán fekszik, és a karjaival, könyökeivel húzza magát előbbre. Az ilyen típusú mászásnál a baba a súlyát a hasára és a combjára helyezi, így nem kell annyira aggódnia az egyensúly elvesztése miatt.A kommandózás elsőre egy kicsit furcsa lehet a szülőknek, hiszen különbözik a szokásos mászástól, ahol az egyik kar és az ellentétes térd mozog egyszerre, de a szakértők szerint ugyanolyan normális, mint bármelyik másik típusú mászás.A kommandózás egy természetes előrelépési folyamat a hason fekvésből, miután a fejüket is meg tudják tartani a csecsemők. Akkor mászik így egy baba, ha a felsőteste ereje és koordinációja fejlettebb, mint az alsótesté. Amikor a baba ezt gyakorolja, azzal tanulja először azt, hogyan haladjon előre.

Hogyan ösztönözhetjük a babát mászásra?

Minden csecsemő a saját tempójában megy végig a fejlődési állomásokon (sőt, van, akinél valamelyik akár ki is marad). Éppen ezért nehéz pontosan meghatározni, mikor érkezik el a tökéletes idő a mászáshoz.Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint az egyik legfontosabb tevékenység a baba számára a mászás megkezdéséhez a hason töltött idő. Ez segít megerősíteni az izmait, amelyekre nemcsak a mászáshoz lesz szüksége, hanem az egyenesen üléshez, az egyik oldaláról a másikra átforduláshoz, és a járáshoz is. Jó módszer lehet továbbá, ha a szülők is lefekszenek a babához a földre, és megmutatják, hogyan kell mászni.Ne felejtsük el, hogy minden baba egyedi ütemben fejlődik, ezért eltarthat egy ideig, amíg a kicsi eléri ezt a fejlődési mérföldkövet. Ha a teste, izomzata rendesen fejlődik, idővel sor kerül erre is.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)Kapcsolódó írásaink: