Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért mászik úgy a baba mint egy kommandós?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 5.

Forrás: babaszoba.hu

A mászás az egyik legizgalmasabb fejlődési mérföldkő, amelyet a szülők alig győznek várni az első hónapokban. A mászás ugyanis jelzi, hogy hamarosan a baba már fel tudja húzni magát, feláll, lassan pedig járni kezd.

Miért kommandózik a baba? (Fotó: iStock)
A mászásnak számos különböző típusa van - és persze az is előfordulhat, hogy a mászás teljes egészében kimarad. Az egyik legaranyosabb típus, amikor a baba a karjaival húzva segíti a mászást - ezt nevezzük kommandózásnak.

Mit érdemes erről tudni?

A kommandózás vagy hadseregmászás onnan ismerhető fel, hogy a baba a hasán fekszik, és a karjaival, könyökeivel húzza magát előbbre. Az ilyen típusú mászásnál a baba a súlyát a hasára és a combjára helyezi, így nem kell annyira aggódnia az egyensúly elvesztése miatt.
A kommandózás elsőre egy kicsit furcsa lehet a szülőknek, hiszen különbözik a szokásos mászástól, ahol az egyik kar és az ellentétes térd mozog egyszerre, de a szakértők szerint ugyanolyan normális, mint bármelyik másik típusú mászás.
A kommandózás egy természetes előrelépési folyamat a hason fekvésből, és miután a fejüket is meg tudják tartani a csecsemők. Akkor mászik így egy csecsemő, ha a felsőteste ereje és koordinációja fejlettebb, mint az alsó testtájéké. Amikor a baba ezt gyakorolja, azzal tanulja először azt, hogy mozduljon előre.

Hogyan ösztönözhetjük a babát mászásra?

Minden csecsemő a saját tempójában, módján megy végig a fejlődési állomásokon (sőt, van, akinél valamelyik akár ki is marad). Éppen ezért nehéz pontosan meghatározni, mikor érkezik el a tökéletes idő a mászáshoz.
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Egyesület szerint az egyik legfontosabb tevékenység a babának a mászás megkezdéséhez a hason töltött idő. Ez segít megerősíteni a baba izmait is, amelyre nem csak a mászáshoz lesz szüksége, hanem az egyenesen üléshez, az egyik oldaláról a másikra átforduláshoz, és a járáshoz is. Jó módszer lehet az is, ha a szülők is lefekszenek a babához a földre, és megmutatják, hogy kell mászni.
Ne felejtsük el, hogy minden baba egyedi ütemben fejlődik, ezért eltarthat egy ideig, amíg a kicsi eléri ezt a fejlődési mérföldkövet. Ha a teste, izomzata rendesen fejlődik, idővel sor kerül erre is.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kevesebb köhécselés idén ősszel?

Levegőtisztítót teszteltünk!

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák