Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért kíméli a térdét a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 10. | Frissítve: 2017. augusztus 22.

Forrás: Kismama magazin

Genetikai program alapján zajlik a mozgásfejlődés.

A mozgásfejlődés nagyon izgalmas a baba és a mama számára is


A negyedik és a kilencedik hónap között a baba a vízszintes testhelyzetből a függőleges felé tör: először hason fekvésből nyújtott karral feltámaszkodik, körbeforog, majd térdét behajlítva rugózik négykézláb előre-hátra, oldalra kiül, támasz nélkül szabadon ül, hason csúszik, kezével előrehúzza magát, lábfejével is segít az előrehaladásban, végül négykézláb váltott kézzel és lábbal halad előre. Ebből a helyzetből emelkedik majd fel.
Nincs jelentősége, hogy ezek közül a mozgásformák közül melyiket részesíti előnyben a baba. Előfordulhat, hogy üldögélve, a popsiján csúszik előre.
Izmai és egyensúlyérzéke mindenképpen fejlődik, és bőséges tapasztalatokat szerez testével és környezetével kapcsolatban. Ám a babák mintegy tíz százaléka teljesen kihagyja a járást előkészítő mozgásformákat. Aggodalomra csak akkor van ok, ha más téren elmaradást, érdektelenséget tapasztalunk a babánál.
Semmiképpen nem kell függőleges helyzetbe emelve járni tanítani, a bébikompok pedig éppenséggel hátráltatják a mozgásfejlődést. Kínáljunk nagy mozgásteret a babának, ezzel segíthetjük elő leginkább a fejlődését.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák