Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért kellene diákhitel-kedvezmény az apáknak?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 28.

Forrás: HVG.hu

Az ombudsman kifogásolta, hogy csak az anyáknak jár a diákhitel-kedvezmény, a minisztérium szerint azonban rendben van, hogy apák ki vannak zárva ebből a lehetőségből.

Miért kellene diákhitel-kedvezmény az apáknak?
Még nyáron több panasz is érkezett Székely László ombudsmanhoz, többen is kifogásolták, hogy a tavaly elfogadott kormányrendelet értelmében a második gyermek megszületésekor az anya szüneteltetheti a diákhitel törlesztést, a harmadik gyereknél pedig mentesül a diákhitel visszafizetése alól. Az apákra ez a kedvezmény nem vonatkozik.
Az ombudsman hiába kifogásolta, hogy csak az anyáknak jár a kedvezmény, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem indokolt a módosítás - írja a Hvg, a Népszava nyomán.
Székely László szerint, ha az anyának eleve nem volt diákhitele vagy már visszafizette, akkor sem terjed ki a kedvezmény az apákra.
Az ombudsman Kásler Miklós emberminiszterhez fordult: a minisztérium válaszában az áll, hogy nem kívánnak változtatni a szabályozáson. Azt írták, hogy az intézkedés az anyák többszörös terhelését méltányolja elsősorban. Az ombudsman ugyanakkor felhívta a figyelmet, ha egy családban az apának van diákhitele, az anyának pedig nincs, az az egész családnak terhelést jelent.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések