Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért kell K-vitaminpótlás a babáknak?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. január 21.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülött baba már megszületésekor kap egy adag K-vitamint a kórházban. Miért van szükség a K-vitamin pótlására, és mennyi K-vitamint kell kapnia a babának?

Miért van szükség K-vitaminpótlásra?

A K-vitaminra a vér megfelelő alvadásához van szükség, K-vitamin hatására termelődik a véralvadásban fontos szerepet játszó protrombin, az egyik véralvadási faktor. A K-vitamin adására az újszülött baba számára a véralvadási rendellenességek elkerülése miatt van szükség.
Az újszülött szervezetének alacsony a K-vitaminszintje - általában 40-70 százalékkal kevesebb, mint a felnőtteké -, mert a várandósság idején az anya szervezetéből csak korlátozott mennyiségben kerül a méhlepényen keresztül a kisbaba szervezetébe ez a vitamin. Az újszülött baba steril bélrendszere pedig még nem képes előállítani a K-vitamint, ezért szükség van a pótlásra.
Miért kell K-vitaminpótlás a babáknak? (Fotó: Getty Images)

Mennyi K-vitamint kell kapnia a babának?

A születéskor kapott, első adag (2 mg) K-vitamint követően, 4-7 nap múlva kap egy újabb adagot a baba, melyet már általában otthon, szájon át adnak be számára. Ezt legegyszerűbben a lefejt anyatejbe keverve tudják megitatni a kisbabával.
A kizárólag anyatejjel táplált babának a harmadik adag K-vitamint 1 hónapos korában adják, majd ezt követően havi egy adagot kell kapnia. A K-vitamin ilyen formában történő pótlásra egészen a hozzátáplálásig szüksége van. Pontosabban addig, amíg a hozzátáplálás során a napi tápanyag-bevitele több mint felét fedezni tudja a szilárd ételekből. Ekkor ugyanis módosul a baba bélflórája, és szervezete képes lesz a K-vitamin előállítására.
Ha a baba teljesen, vagy több mint fele arányban tápszerrel táplált, miután megkapta az első és második adag szájon át beadott K-vitamint, már nem lesz szüksége a K-vitamin további pótlására. Tehát 1 hetes kora után már nem kell több adagot kapnia a vitaminból ilyen formában. A tápszerek ugyanis kellő mennyiségben tartalmaznak K-vitamint.
Forrás:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák